Εκτεθειμένοι ποδηλάτες και πεζοί στους δρόμους

Εκτεθειμένοι ποδηλάτες και πεζοί στους δρόμους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απουσία εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο και το περπάτημα και καμία πρόβλεψη για την κατανάλωση αλκοόλ ή για χρήση κράνους από ποδηλάτες επιβεβαιώνουν την αδυναμία της χώρας να προστατεύσει τις δύο αυτές κατηγορίες χρηστών του δρόμου. Τα δυστυχήματα των πλέον ευάλωτων χρηστών του δρόμου (ποδηλάτες και πεζοί) αποτελούν πηγή ανησυχίας όλης της Ευρώπης, ακόμη και των πιο εξοικειωμένων με την ποδηλασία χωρών. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των θανάτων στην Ε.Ε. από το 2010 όσον αφορά τους ποδηλάτες, μειώθηκε οκτώ φορές πιο αργά σε σχέση με το ποσοστό των επιβατών οχημάτων που χάνουν τη ζωή τους στον δρόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», τουλάχιστον 51.300 πεζοί και 19.450 ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. μεταξύ 2010 και 2018.

Στη χώρα μας έχασαν τη ζωή τους 12,3 άτομα ανά εκατ. κατοίκων μεταξύ 2016 και 2018, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της Ε.Ε. διαμορφώνεται σε 10,4 ανά εκατ. κατοίκων. Η καλύτερη –ή λιγότερο κακή– επίδοση καταγράφηκε στη Νορβηγία, η οποία μεταξύ 2016 και 2018 μέτρησε 2,4 θύματα ανά εκατ. κατοίκων. Αντιθέτως, η Ρουμανία και η Λετονία εμφάνισαν τη χειρότερη εικόνα με 36,5 και 36,9 θανάτους ανά εκατ. κατοίκων αντιστοίχως. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας η μείωση σε θανάτους πεζών διαμορφώθηκε μεταξύ 2010 και 2018 σε -6,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο -2,6%. Ο βελτιωμένος, σε σχέση με τον μέσον όρο της Ευρώπης ρυθμός μείωσης των ατυχημάτων σχετίζεται κυρίως με τον περιορισμένο αριθμό πεζών που συναντά κανείς στη χώρα. Στο μεταξύ, την καλύτερη επίδοση εμφανίζει και πάλι η Νορβηγία, η οποία έχει πετύχει μείωση των θυμάτων κατά 8,7%.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα νεκρών πεζών στην Ελλάδα παρατηρήθηκε σε αστικές περιοχές (78%), 20% σε αγροτικές περιοχές και ένα ποσοστό που μετά βίας ξεπερνά το 1% σε αυτοκινητοδρόμους. Οι άνδρες φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς ως πεζοί, καθώς αποτελούν το 65% των θυμάτων. Ως προς το ποσοστό των θυμάτων μεταξύ των χρηστών του δρόμου, τη μερίδα του λέοντος διατηρούν οι επιβαίνοντες Ι.Χ. που αποτελούν το 48% των θυμάτων δυστυχημάτων, ακολουθούμενοι από τους δικυκλιστές (33%). Σημειώνεται ότι η χώρα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων δικυκλιστών, ακολουθούμενη από τη Μάλτα με 32% και την Κύπρο (30%), κυρίως λόγω της διευρυμένης χρήσης μοτοσικλετών στη χώρα. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ποδηλατών αποτελούν το 2% του συνόλου με τον μέσον όρο της Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο 8%.

Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι πεζοί που αποτελούν το 17% των θυμάτων δυστυχημάτων.   

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ενώ η πλειονότητα των μελών της Ε.Ε. έχει καθορισμένα όρια κατανάλωσης αλκοόλ για τους ποδηλάτες, η Ελλάδα δεν έχει κάποια τέτοια πρόβλεψη, όπως επίσης ούτε για τη χρήση κράνους, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τους ποδηλάτες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή