Πρόγευση των εκδηλώσεων για την «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο Μέγαρο

Πρόγευση των εκδηλώσεων για την «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο Μέγαρο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόγευση της λαμπρότητας αλλά και του πνεύματος που θα χαρακτηρίσει τον ανάπλου στη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους πήραμε την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκε πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Πρόκειται για τα 14 συνεργαζόμενα κοινωφελή πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα, τα εκλεκτότερα της χώρας μας, τα οποία, μαζί με περισσότερους από 75 φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάστηκαν επί δυόμισι και πλέον χρόνια για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 130 δράσεων. Οι τελευταίες παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον συντονιστή της Πρωτοβουλίας, Γιάννη Μάνο, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα, έναν θεσμό που ταυτίστηκε με τα πρώτα βήματα του κράτους μας. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν κατά την τριετία 2020-2022, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας το έργο που ήδη κάνει η Επιτροπή 2021, υπό τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Πρόγευση των εκδηλώσεων για την «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο Μέγαρο-1

Ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός συνομιλούν, στις πρώτες σειρές.

Στις πρώτες σειρές της αίθουσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρούσες, η Γιάννα Αγγελοπούλου και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που έχει αντιστοίχως επωμισθεί την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα. Με στίχους από το ποίημα «Ελλάς» του Σέλεϊ ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Η επέτειος είναι μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού, αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Μια επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό». Ο Γιάννης Μάνος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, στάθηκε στο μήνυμα της ενότητας που εκπέμπει αυτή η ευρεία συνεργασία. Εκ μέρους των ιδρυμάτων απηύθυνε χαιρετισμό ο Πάνος Λασκαρίδης. Αναφερόμενος στην επέτειο ως αφορμή για να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα, ο πρόεδρος του ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη σημείωσε ότι «ο αναστοχασμός αυτός πρέπει κυρίως να εστιάσει σε εκείνες τις κακές πλευρές του Ελληνα που οδήγησαν την πατρίδα μας τέσσερις φορές στη χρεοκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που η πατρίδα μας μεγαλούργησε».

Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της Πρωτοβουλίας, ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές στα διεθνή συνέδρια. Θα παρουσιαστούν δέκα εκθέσεις και 12 μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις εμπνευσμένες από το 1821. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δράσεις για το μέλλον της χώρας, που θα γίνουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή