Βουλή – Οικονομία: Θετικά μηνύματα και προειδοποιήσεις από Στουρνάρα και Σταϊκούρα

Βουλή – Οικονομία: Θετικά μηνύματα και προειδοποιήσεις από Στουρνάρα και Σταϊκούρα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και ο κεντρικός τραπεζίτης σήμερα στη Βουλή ήταν σαφείς: Υπάρχουν θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στο χώρο της οικονομίας, πλην όμως δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά συνέχιση και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, άμεσο και αποτελεσματικό κλείσιμο σοβαρών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος – όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια» για τις τράπεζες, αλλά και προσήλωση σε πρόγραμμα προώθησης του διαρθρωτικού ανταγωνισμού με έμφαση μάλιστα στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Η συζήτηση στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, αφορούσε την ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, και η σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων διήρκεσε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, γεγονός ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει πάντα μια ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων από πλευράς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρουσιάζοντας εισηγητικά την προαναφερθείσα Εκθεση, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, ότι οι δείκτες βελτιώνονται» και πως υπάρχουν «θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων πως «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ενισχύει την εμπιστοσύνη στις μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Οπως ήταν αναμενόμενο, λόγο του εύρους του προβλήματος αλλά και της συγκυρίας, ο κ. Στουρνάρας μίλησε με έμφαση και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπισή του και τα πιθανά παράλληλα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Χρ. Σταϊκούρα, μετά και από σειρά ερωτήσεων μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, έδωσε το γενικότερο πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση σχεδιάζει το αμέσως προσεχές διάστημα να χειριστεί το ζήτημα: «Κάνω έκκληση στους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα και να λάβουν προστασία έως το τέλος Απριλίου. Κάνω έκκληση για πολλοστή φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας ότι εντός του πρώτου 6μήνου του έτους θα υπάρξει ολιστική προσέγγιση για ενιαίο σχέδιο προστασίας (σήμερα, όπως είπε, υπάρχουν οκτώ τέτοια σχέδια). Θα είναι, σημείωσε, μια δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις, «με ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και καμία προστασία για στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ως προς τους τελευταίους, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Στουρνάρας είπε πως οι «μεγάλοι» υπολογίζονται στο 12%-13% του συνόλου των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια, με την προσθήκη ότι για μικρούς οφειλέτες το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο.

«Εχει βελτιωθεί πολύ δραστικά η κατάσταση σε σχέση με πρόσφατο παρελθόν στο τραπεζικό σύστημα. Τα κόκκινα δάνεια είναι πάρα πολύ βασικό πρόβλημα. Πρέπει πάση θυσία να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι είναι μη ορθολογικό το καθεστώς προστασίας, δεδομένου ότι προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το σχέδιο Ηρακλής, μόλις τύχει εφαρμογής είναι ένα θετικό βήμα, αφήνοντας να καταστεί σαφές ότι θα χρειάζονται και άλλα μέτρα για μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. «Λόγω του μεγέθους προβλήματος κόκκινων δανείων, χρειάζονται και άλλα μέτρα. Χρειάζεται να ρίξουμε εκεί όλα μας τα όπλα. Πρέπει να απαλλαγούν οι Τράπεζες με κάθε μέσο από τα κόκκινα δάνεια. Για να κοιτάξουν το μέλλον, για να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία να επιλεγούν και να προωθηθούν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι το μεγάλο μας χρέος έναντι των επόμενων γενεών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών καταδεικνύοντας το εύρος των άμεσων ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στα μέτωπα των δημόσιων επιχειρήσεων που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε προβληματική κατάσταση,, ενώ ως «προκλήσεις» που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανέφερε την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.

Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι βουλευτές, τόσο από τον κυβερνητικό χώρο όσο και από την αντιπολίτευση αφιέρωσαν μεγάλο μέρος σε αμιγώς τραπεζικά ζητήματα, όπως είναι το ύψος των χρεώσεων (ο κ. Στουρνάρας, πάντως, απάντησε πως είναι χαμηλότερες του μέσου όρου στην Ευρώπη) και ο μικρός αριθμός δανείων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας (με τον κεντρικό τραπεζίτη να κάνει εκ νέου λόγο για τις μειωμένες δυνατότητες που υπάρχουν εξαιτίας των κόκκινων δανείων και του εξ αυτού του λόγου κινδύνων).

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με παρεμβάσεις τους ιδιαιτέρως επιθετικές προς τον κ. Στουρνάρα, υπεραμύνθηκαν των πολιτικών και επιλογών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, με επιχειρηματολογία, ωστόσο, την οποία επικαλούμενοι σειρά στοιχείων, απέρριψαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή