Μείωση ροών, αύξηση τουρκικής ανταπόκρισης

Μείωση ροών, αύξηση τουρκικής ανταπόκρισης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αξιωματούχοι του Λιμενικού επισημαίνουν ότι το τελευταίο δεκαήμερο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω φτάνουν κατά μέσον όρο ημερησίως 70 έως 80 αλλοδαποί, αριθμός σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τους αντίστοιχους π.χ. του περασμένου Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά, από τις 7 το πρωί της Δευτέρας και για τις επόμενες 24 ώρες, 48 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από στελέχη του Λιμενικού στη Σάμο, ενώ ακόμα 23 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην Κω μετά την αποβίβασή τους στο νησί. Αντίστοιχα, από νωρίς το πρωί της Κυριακής έως τις 7 το πρωί της Δευτέρας από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λέσβου διασώθηκαν 35 άτομα, ενώ αντίστοιχα σε Κω και Σάμο εντοπίστηκαν 72 άτομα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ανταπόκριση της τουρκικής ακτοφυλακής στα σήματα των Ελλήνων συναδέλφων τους για ακινητοποίηση σκαφών με μετανάστες εντός τουρκικών χωρικών υδάτων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. «Την τελευταία εβδομάδα έχουμε έγκαιρα εντοπίσει 10 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Απ’ αυτές οι Τούρκοι ανταποκρινόμενοι σε αιτήματά μας έχουν ακινητοποιήσει τις 8», διευκρίνισε αξιωματούχος του Λιμενικού. Η ίδια πηγή ενημέρωσης επεσήμανε ότι έχουν, προσωρινά τουλάχιστον, σταματήσει τα δρομολόγια παράτυπων μεταναστών προς τη Χίο, πιθανόν λόγω ενεργειών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε Σμύρνη και Τσεσμέ.

Στο μεταξύ, σε ισχύ θα παραμείνει τον Φεβρουάριο το «ειδικό» σχέδιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων που το αρχηγείο του Λιμενικού έθεσε σταδιακά σε εφαρμογή από τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής περιπολούν 46 σκάφη του Λιμενικού και 12 του Frontex, ενώ στις λιμενικές αρχές του Ανατολικού Αιγαίου υπηρετούν 1.350 άτομα. 

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε χθες στην «Κ» πηγή από το περιβάλλον του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τα πρώτα από τα συνολικά δέκα σκάφη που δώρισε στο Λιμενικό η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών πρόκειται να ενσωματωθούν στον στόλο τον Απρίλιο, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να «τρέξουν» διαδικασίες για την πρόσληψη 1.500 ατόμων, πιθανόν με διαδικασίες αντίστοιχες εκείνων που εφαρμόστηκαν για την πρόσληψη ίσου αριθμού ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή