Κίνα: Αναθεώρηση των προτύπων υγιεινής

Κίνα: Αναθεώρηση των προτύπων υγιεινής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κορωνοϊού αποτελεί «μείζονα δοκιμασία του κινεζικού συστήματος και της ικανότητας διακυβέρνησης» της χώρας, καθώς χθες αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ασθενών και των νεκρών στην Κίνα.

Παράλληλα, ο Κινέζος ηγέτης αποδέχθηκε, έμμεσα, μερίδιο της ευθύνης για την εξάπλωση του κορωνοϊού και προειδοποίησε όσους καθυστερούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης πως «θα τιμωρηθούν».

Ο Σι Τζινπίνγκ προήδρευσε τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και είπε πως το αποτέλεσμα της προσπάθειας για περιορισμό και έλεγχο της επιδημίας επηρεάζει άμεσα τη ζωή και την υγεία των πολιτών και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Παράλληλα, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε την αναθεώρηση των προτύπων υγιεινής και την απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων, μέτρα που ειδικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από την αρχή της κρίσης.

Στην κινεζική πόλη Γουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, και στις γύρω περιοχές τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Κατά τους New York Times, οι κάτοικοι της Γουχάν έχουν στιγματιστεί και πέφτουν θύματα πολύ εχθρικής αντιμετώπισης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε χθες στις 20.600 από 17.000 προχθές και ο αριθμός των νεκρών επίσης αυξήθηκε στους 425 από 349. Στις υπόλοιπες χώρες ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί σε 180 και των νεκρών σε 2, καθώς 39χρονος ασθενής απεβίωσε χθες στο Χονγκ Κονγκ.

Αξιωματούχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δήλωσε από τη Γενεύη ότι η επιδημία δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε πανδημία, ότι δεν παρατηρείται μετάλλαξη του ιού και τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον περιορισμό του κορωνοϊού η χρήση μασκών και το πλύσιμο των χεριών.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΠΟΥ το 2002 κατά την προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού του SARS, δήλωσε χθες πως είναι υπερβολικά νωρίς να εκτιμηθεί πότε θα φτάσει στο αποκορύφωμά της η επιδημία και απέδωσε τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα εν μέρει στο γεγονός ότι οι Αρχές καταγράφουν και ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα.

Τέλος, η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Κίνα, ενώ το Μακάο αποφάσισε το κλείσιμο των καζίνο για δύο εβδομάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή