Υπαίθριο «ξενοδοχείο» το πάρκο μπροστά από τον Ευαγγελισμό

Υπαίθριο «ξενοδοχείο» το πάρκο μπροστά από τον Ευαγγελισμό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπουγάδα ασπρορούχων σε σχοινιά πιασμένα μεταξύ των δέντρων, κουβέρτες που αερίζονται πάνω σε θάμνους! Συχνές είναι τέτοιες εικόνες στο πάρκο μπροστά στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο μετά τη δικαστική εμπλοκή που υπήρξε στα σχέδια αξιοποίησής του έχει αφεθεί στην τύχη του. Ετσι, τα τελευταία χρόνια, άγνωστοι χρησιμοποιούν το περίκλειστο κτίριο για τη στέγασή τους. Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη, η οποία αναζητεί λύση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Προσφυγή

Η ιστορία ξεκινά δέκα και πλέον χρόνια πριν, όταν το πάρκο μπροστά στον Ευαγγελισμό φιλοξενούσε εστιατόριο. Οταν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου προσπάθησαν να το επεκτείνουν, 31 κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας όχι μόνο τη μη επέκτασή του αλλά και την κατεδάφιση του εστιατορίου, θεωρώντας ότι ήταν αυθαίρετο ως κτίσμα και ότι παράνομα έχει νομιμοποιηθεί το εστιατόριο. Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τους προσφεύγοντες, ακυρώνοντας την υπ’ αριθμ. 108/2010 οικοδομική άδεια του Δήμου Αθηναίων με την οποία επιτράπηκε η επέκταση του εστιατορίου στο μικρό πάρκο.

Αναζήτηση λύσης

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη δικαστική απόφαση, ο διαβάτης στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας διακρίνει λαμαρίνες να περικλείουν το κτίριο του εστιατόριου. Κάποιες ημέρες υπάρχουν απλωμένα ρούχα σε σχοινιά και πάνω στους θάμνους. Το πάρκο είναι ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη και όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο ηγούμενός της, πατέρας Ιάκωβος, άγνωστοι έχουν καταλάβει τον χώρο. Η Μονή έχει ζητήσει τη συνεργασία του Δήμου Aθηναίων για την εξεύρεση λύσης, σε μία προσπάθεια ο χώρος να αποδοθεί ελεύθερος στους κατοίκους και στην πόλη.  Από την άλλη, η άγνωστη ταυτότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το πάρκο για κατάλυμα –πιθανόν άστεγοι, πιθανόν εξαρτημένοι από ουσίες– ενισχύει την αίσθηση αβεβαιότητας για τους περαστικούς από την περιοχή όταν πλέον πέσει η νύχτα. Να σημειωθεί ότι το πάρκο δεν φωτίζεται και σε αυτό τον λόγο αποδίδεται η υποβάθμιση του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή