Διάλεξη εις Mνήμη της Νίκης Μαραγκού για το 2020: «Αγγλοελληνισμός: Περιπέτειες σε Πολιτιστικές Ανταλλαγές»

Διάλεξη εις Mνήμη της Νίκης Μαραγκού για το 2020: «Αγγλοελληνισμός: Περιπέτειες σε Πολιτιστικές Ανταλλαγές»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Διαλέξεις εις Mνήμη της Νίκης Μαραγκού ξεκίνησαν το 2020 και αφορούν το έργο της Κύπριας συγγραφέα και ζωγράφου Νίκης Μαραγκού (1948-2013). Η διάλεξη εις Mνήμη της Νίκης Μαραγκού για το 2020, «Αγγλοελληνισμός: Περιπέτειες σε Πολιτιστικές Ανταλλαγές», θα δοθεί από τον Δρ. Τζον Κίτμερ, στα ελληνικά.

Η ανάμειξη της Αγγλίας στην Ελλάδα ήταν ισχυρή καθ 'όλη τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα, ο δε «αγγλοελληνισμός» κατέστη θεσμοθετημένη αντίληψη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η παρακμή της βρετανικής ισχύος και η κυπριακή κρίση της δεκαετίας του 1950 έληξε τον πολιτικό της ρόλο. Η διάλεξη θα εξετάσει την έκταση στην οποία ο πολιτισμός έχει καταστεί υποκατάστατο μέσο ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, μέσω εικονογραφημένης εξερεύνησης εμβληματικών μορφών και ιδεών και εικάζει για τον ρόλο του πολιτισμού στην μετά- Brexit εποχή.

Η διάλεξη κατέστη δυνατή μέσω της χορηγίας του κ. Κωνσταντή Καντούνα σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, του King's College London.

Ο Τζον Κίτμερ ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την αγγλική κυβέρνηση. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Κίτμερ διετέλεσε Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το διπλωματικό σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ακόμη, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα αγγλικά όσο και τα ελληνικά.

Η Νίκη Μαραγκού εξέδωσε βιβλία ποίησης και πεζογραφίας και βιβλία για παιδιά. Ήταν βραβευμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (κρατικά βραβεία, 1998 βραβείο Καβάφη, 2006 Ακαδημία Αθηνών) και είχε κάνει επτά ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Βερολίνο και εργάστηκε στο Κρατικό Θέατρο της Κύπρου. Από το 1980 μέχρι το 2007 διηύθυνε το βιβλιοπωλείο και τον εκδοτικό οίκο Κοχλίας στη Λευκωσία. Είχε μία κόρη την Κατερίνα από τον πρώτο της γάμο με τον Μιχάλη Ατταλίδη και ένα εγγονό, τον Γιώργο Ατταλίδη Καράμπαμπα, στον οποίο και κληροδότησε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου της. Το 1998 παντρεύτηκε τον Κωνσταντή Καντούνα. Έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αίγυπτο το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή