Ασκήσεις ετοιμότητας και επιτήρηση για τον κορωνοϊό

Ασκήσεις ετοιμότητας και επιτήρηση για τον κορωνοϊό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τον νέο κορωνοϊό. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από χθες το πρωί, επιβάτες από επιλεγμένες πτήσεις κατά την άφιξή τους ελέγχονται με υπέρυθρα θερμόμετρα, στο πλαίσιο της επιτήρησης για ενδεχόμενη «εισαγωγή» κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ασκήσεις προσομοίωσης-ετοιμότητας σε νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό.

Χθες και προχθές πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στο πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα. Το «σενάριο» στις δύο ασκήσεις που πραγματοποιήθηκε σε Μακεδονία και Θράκη αφορούσε τη διακομιδή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και εξέταση-νοσηλεία σε ειδικούς χώρους των νοσοκομείων ενός ζευγαριού που είχε ταξιδέψει από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης και το οποίο, 48 ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα, εμφάνισε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Τους χώρους του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» που προορίζονται για να νοσηλευθούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά και τις διαδικασίες προστασίας του προσωπικού και αποφυγής διασποράς του ιού, παρουσίασαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες σε εκπροσώπους του Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι απαιτείται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα ενδεχόμενο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί, προκειμένου να «κοπεί» η αλυσίδα διασποράς του ιού. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού 2019-nCoV, σημείωσε «είναι ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά και είναι λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης, αφού ο κάθε ασθενής κατά μέσον όρο μεταδίδει τον ιό σε δύο άλλα άτομα. Ο ιός μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγει», επισήμανε ο καθηγητής και τόνισε «για την επιστημονική κοινότητα το ζητούμενο είναι να μη γίνουν επιδημίες σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, καθώς τότε θα πρόκειται για πανδημία. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να τον ανακόψουμε».

Επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως αναφέρει, «σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την Κίνα, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ο ελληνικός λαός συμπάσχει πλήρως με τον φίλο κινεζικό λαό. Ελπίζουμε όλοι ότι ο νέος κορωνοϊός σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο, χάρη στα αποφασιστικά μέτρα των κινεζικών αρχών, οι οποίες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για το σκοπό αυτό, προκειμένου να προστατεύσουν όχι μόνον τους Κινέζους πολίτες, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο από την εξάπλωση της νόσου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή