Παραμένει το γλυπτό στον ναό του Λούθηρου

Παραμένει το γλυπτό στον ναό του Λούθηρου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το αίτημα Εβραίου κατοίκου της Βυρτεμβέργης για αφαίρεση αναγλύφου με αντισημιτικό περιεχόμενο από την πρόσοψη του ιστορικού ναού της πόλης, όπου δραστηριοποιήθηκε ο Μαρτίνος Λούθηρος, απέρριψε η γερμανική δικαιοσύνη. Το ανάγλυφο του 13ου αιώνα, γνωστό ως «Η γουρούνα των Εβραίων», απεικονίζει ραββίνο να περιεργάζεται τα οπίσθια γουρουνιού, το οποίο θηλάζει μέλη της εβραϊκής κοινότητας της μεσαιωνικής πόλης. Το ανάγλυφο εμφανίζει την εβραϊκή κοινότητα ως ακάθαρτη και σιτιζόμενη από περιφρονητέο ζώο, η κατανάλωση του οποίου απαγορεύεται αυστηρά από τον μωσαϊκό νόμο.

Το δικαστήριο του Νάουμπουργκ, όμως, αποφάσισε ότι «η εικόνα δεν βλάπτει τη φήμη των Εβραίων, καθώς οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές τοποθέτησαν επεξηγηματική πινακίδα, θέτοντας το ανάγλυφο στη σωστή του ιστορική διάσταση». Παρότι τοπικό δικαστήριο είχε διατάξει την αφαίρεση του αναγλύφου, το ανώτατο δικαστήριο του Νάουμπουργκ ακύρωσε την απόφαση και διέταξε τη διατήρηση του επίμαχου γλυπτού. Μιλώντας σε εφημερίδα του Μονάχου, ο πάστορας του ναού της Βυρτεμβέργης, Γιοχάνες Μπλοκ, είπε: «Η εικόνα αποτελεί αποκρουστική και κακόγουστη επίθεση κατά των Εβραίων, που με γεμίζει πόνο και ντροπή. Δεν ζητήσαμε το ανάγλυφο αυτό να κοσμεί την πρόσοψη του ναού μας, αλλά προσπαθούμε να διαχειρισθούμε τη δύσκολη αυτή κληρονομιά με υπευθυνότητα».

Ο πάστορας ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας για τρόπους εκσυγχρονισμού του αναγλύφου και της πινακίδας που το συνοδεύει.

Πολλοί ναοί εμφανίζουν ανάλογα αντισημιτικά ανάγλυφα, τα οποία είχαν κύριο στόχο τους να υπενθυμίζουν στους Εβραίους ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στις γερμανικές πόλεις, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian. Τέτοιο ανάγλυφο υπάρχει και στην πρόσοψη του επιβλητικού γοτθικού καθεδρικού ναού της Κολωνίας. Η σημασία του αναγλύφου της Βυρτεμβέργης αφορά τη σχέση του Λούθηρου με τον συγκεκριμένο ναό, αφού στην είσοδό του θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του κατά του Πάπα το 1517, οδηγώντας σε σχίσμα στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και στη γέννηση του Προτεσταντισμού.

Ο Λούθηρος βέβαια συνδέθηκε και με τον λυσσαλέο αντισημιτισμό του ύστερου Μεσαίωνα, με τα κηρύγματά του κατά των Εβραίων. Τις απόψεις αυτές του Λούθηρου εκμεταλλεύθηκαν οι ναζί, αιτιολογώντας τη φονική πολιτική τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή