Ενίσχυση εσόδων 4,3% κατέγραψε η Vodafone

Ενίσχυση εσόδων 4,3% κατέγραψε η Vodafone

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εικόνα παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Hellas κατά το 9μηνο της χρήσης 2019-2020. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα από υπηρεσίες ύψους 674 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2019, σημειώνοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Στο γ΄ τρίμηνο της χρήσης, τα έσοδα από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν σε 219 εκατ. ευρώ και σημείωσαν οριακή κάμψη 0,5%. Σε οργανική βάση ωστόσο, εξαιρουμένων δηλαδή των έκτακτων αποτελεσμάτων, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 παρουσίασε αύξηση εσόδων 1,9%.

Η εταιρεία ακόμη σημείωσε μείωση πελατών κινητής και οριακή αύξηση πελατών σταθερής τηλεφωνίας. Οι πελάτες κινητής στο τέλος του 2019 υποχώρησαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση και κατά 5,8% σε τριμηνιαία. Από 5,05 εκατ. που ήταν στα τέλη του 2018, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 4,85 εκατ. και τρεις μήνες αργότερα σε 4,56 εκατ. Η εταιρεία απώλεσε περίπου 489.000 πελάτες σε ετήσια βάση, εκ των οποίων οι 286.000 στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Οι περισσότεροι από αυτούς που αποχώρησαν από το δίκτυο της Vodafone είναι πελάτες καρτοκινητής, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν διαγραφές ανενεργών συνδρομών καρτοκινητής. Ετσι, η αναλογία πελατών καρτοκινητής και συμβολαίου βελτιώθηκε υπέρ της δεύτερης κατηγορίας πελατών, η οποία διαμορφώθηκε στο 35,6%, έναντι 32,6% που ήταν στο τέλος του 2018.

To μέσο έσοδο ανά σύνδεση και ανά μήνα (ARPU) στην κινητή παρέμεινε σταθερό στα 9,9 ευρώ, ενώ είναι μειωμένο σε 20,3 ευρώ στα συμβόλαια (από 21,0 ευρώ δηλαδή -3,5%) και σταθερό στα 4,5 ευρώ στα καρτοκινητά. Η κίνηση δεδομένων κινητής (mobile data) έφτασε στο τρίτο τρίμηνο τα 18,3 PetaΒyte, ενώ στο 9μηνο του οικονομικού έτους τα 63 PetaΒyte, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 44% και 36%, αντίστοιχα.

Στη σταθερή τηλεφωνία οι πελάτες διευρύνθηκαν οριακά και από 939.000 στα τέλη του 2018, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 943.000. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας, στη σταθερή τηλεφωνία σημειώθηκε όξυνση του ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας είναι το ότι έχει αποφασιστεί (σχεδόν) το σύνολο των υποδομών της Vodafone Hellas vα εκχωρηθεί στη νέα εταιρεία υποδομών που δημιουργεί η μητρική Vodafone Group. Η νέα εταιρεία ονομάζεται European TowerCo και αναμένεται να αναλάβει τις περίπου 2.300 θέσεις που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα και στις οποίες η Vodafone Hellas έχει εγκαταστήσει σταθμούς βάσης, κεραίες και άλλο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. 

Η νέα εταιρεία European TowerCo, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, θα έχει έδρα στη Γερμανία και θα διαχειρίζεται πάνω από 70.000 θέσεις σταθμών βάσης/κεραιοσυστημάτων σε 10 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία κ.ά. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέχρι το 2021.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Vodafone ακολουθώντας τις υποδείξεις της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και της εργαλειοθήκης της Ε.Ε., προχωράει στην «αποξήλωση» των συστημάτων των προμηθευτών εξοπλισμού «υψηλού ρίσκου» –όπως χαρακτηρίζονται πλέον οι Κινέζοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού– που αξιοποιούν στο κεντρικό δίκτυό της (core network).

Οπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Group, Νικ Ριντ, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε περίπου 5 χρόνια, με κόστος 200 εκατ. ευρώ. O ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το πλαφόν του 35% που θέτει η βρετανική κυβέρνηση στο μερίδιο του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στο ακραίο δίκτυο (ραδιοδίκτυο) κινητής 5ης γενιάς (5G), αν ισχύσει και για την Ε.Ε. θα επιφέρει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G δύο με πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας το κεντρικό δίκτυο (core network) της Vodafone δεν βασίζεται σε κινεζικό εξοπλισμό, αλλά το 100% του ραδιοδικτύου βασίζεται σε εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας Huawei.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή