Μείωση προστίμου 400.000 ευρώ για το κλείσιμο πέντε χωματερών πέτυχε η Ελλάδα

Μείωση προστίμου 400.000 ευρώ για το κλείσιμο πέντε χωματερών πέτυχε η Ελλάδα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση προστίμου κατά 400.000 ευρώ ετησίως για το κλείσιμο παράνομων χωματερών πέτυχε η Ελλάδα, ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έγινε γνωστό, η μείωση του προστίμου είναι απόρροια της προόδου μέσα στο β' εξάμηνο του 2019, αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Συγκεκριμένα, έπαψαν πλέον να λειτουργούν οι παράνομες χωματερές σε Κάσο, Πάτμο, Σίκινο, Κέα και Κάρυστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει για το β' εξάμηνο του 2019 διοικητικό πρόστιμο μειωμένο κατά 200.000 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν συνεπάγεται και την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.

«Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα», δήλωσε ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

«Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15-17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα. Δεν εφησυχάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή