Τα νόστιμα μυστικά της λίμνης Πλαστήρα

Τα νόστιμα μυστικά της λίμνης Πλαστήρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γλυκιά και αεικίνητη Ξένια Ψηφή είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά με μεγάλη αδυναμία στον τόπο της και στα νόστιμα προϊόντα του. Οργάνωσε λοιπόν μια φάρμα με ζωντανά, αλλά και με μικρές και προσεγμένες καλλιέργειες, και με αυτές τις πρώτες ύλες προμηθεύει την κουζίνα του εστιατορίου της, το Φαγοτόπι, στα Καλύβια Πεζούλας, στη Λίμνη Πλαστήρα. Στόχος της, να ξεφύγει από το σκληροπυρηνικό ρουστίκ ύφος των αγραφιώτικων συνταγών και να αξιοποιήσει αυτές τις θαυμάσιες πρώτες ύλες της περιοχής σε πιάτα με ματιά πιο φρέσκια, ανάλαφρη και χωρίς ενοχές. Το δροσερό τσαλαφούτι γίνεται μπρουσκέτα με σπιτική πιπεροσαλάτα από τις ευωδιαστές πιπεριές της φάρμας, τα ντόπια όσπρια της λίμνης γίνονται κρέμες και κροκέτες ή σερβίρονται με επίσης ντόπια ποταμίσια πέστροφα, μα από το μενού δεν λείπουν και η μπατζίνα, ο πλαστός και οι πίτες με σπιτικό φύλλο και γέμιση με αγραφιώτικα τυριά.

Η μαγειρική στο «Φαγοτόπι» τιμά το καλομαγειρεμένο κρέας. Το αγριογούρουνο που προέρχεται από κυνήγι είναι σκέτη νοστιμιά, μαγειρεμένο με τον καραγκούνικο τρόπο, στην κατσαρόλα, με ντόπιο άσπρο κρασί και άφθονο πράσο, ένα πιάτο-λουκούμι. Έκτακτο το αρνάκι μαγειρεμένο με μελιτζάνες στη λαδόκολλα και σερβιρισμένο με μια γερή δροσερή δόση τσαλαφούτι. Πιάτο αναφοράς, η σούπα με ζυγούρι (ή προβατίνα) και πλιγούρι, σιγομαγειρεμένη για ώρες: μια συνταγή συμπυκνωμένης νοστιμιάς, ένα πιάτο-βάλσαμο, μία από τις νοστιμότερες σούπες που έχω δοκιμάσει. Δοκιμάστε και τη φρέσκια πέστροφα παναρισμένη σε καλαμποκάλευρο και τηγανισμένη σε γενναία δόση βουτύρου, μια εξαίσια νοστιμιά με τοπική σφραγίδα.

Όλα τα πιάτα ετοιμάζονται ή συνοδεύονται με νοστιμότατο ψωμί από φούρνο στην Καρδίτσα, από ντόπια στάρια και προζύμι αργής ωρίμανσης. Η κάβα προσφέρει επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα, με ιδιαίτερη αδυναμία στους ντόπιους παραγωγούς και την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα ΠΟΠ.

Ο χώρος και η διακόσμηση στο «Φαγοτόπι» αξίζουν συγχαρητήρια: κομψό και με γούστο το συνταίριασμα της πέτρας με τις ξύλινες λεπτομέρειες, τα δύο διαφορετικά τζάκια, η θέα στον καλοφροντισμένο κήπο από τη μεγάλη τζαμαρία. Έξοχα τα φωτιστικά οροφής-πορτολάνοι αλλά και οι φωτισμένες προθήκες με τα σπιτάκια-μινιατούρες που συλλέγει η Ξένια από τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο.

Σημείωση: Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή της Κυριακής», φιλοξενείται μεγάλο αφιέρωμα στη Λίμνη Πλαστήρα και στα ανατολικά Άγραφα, με συνταγές και ιστορίες ανθρώπων της περιοχής και τα καλύτερα μέρη για φαγητό. ■

Καλύβια Πεζούλας, Λίμνη Πλαστήρα, Τ/24410-92.998. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά,  13.00-22.00 (τις γιορτές και πιο αργά), κόστος: 15-20 €/άτομο με κρασί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή