Εξαγγέλλει γεωτρήσεις η Αγκυρα

Εξαγγέλλει γεωτρήσεις η Αγκυρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, η οποία περιλαμβάνεται στο μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Καλίν πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε ο κ. Καλίν, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είχε πει λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Φατίχ Ντονμέζ. Μάλιστα, ο κ. Ντονμέζ τόνιζε ότι αυτές θα αρχίσουν αμέσως μετά την επικύρωση του μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ. Ουσιαστικά, η Αγκυρα αναμένει την ανάρτηση του σχετικού χάρτη που έχει κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκ. Στεφανής τόνιζε ότι η Ελλάδα κινείται αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τους διπλωματικούς διαύλους ανοικτούς και τις Ενοπλες Δυνάμεις έτοιμες. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος υποχρεωνόταν σε διάψευση υποτιθέμενων «δηλώσεών» του, για τη συζήτηση που ξεκίνησε προχθές σχετικά με το περιεχόμενο του τηλεφωνήματός του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Παράλληλα, η Αγκυρα συνεχίζει να διαφημίζει διεθνώς τις θέσεις της στην Ανατ. Μεσόγειο, ενώ με NAVTEX ανακοινώνει αεροναυτικές ασκήσεις ακριβώς στη θαλάσσια περιοχή απου βρίσκεται ανατολικά και νότια από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, η οποία και συμπίπτει με εκείνη που «οριοθετήθηκε» με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Στην κυπριακή ΑΟΖ η κατάσταση παραμένει σταθερή, καθώς και χθες το γαλλικό αεροπλανοφόρο παρέμενε στο οικόπεδο 8, στο οποίο διεξάγει γεωτρήσεις το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι «τον πρώτο λόγο στην περίοδο που είμαστε τον έχει η διπλωματία. Εχουμε ανοικτούς διαύλους, αλλά οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν αυτό που πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών». Λίγο αργότερα, έπειτα από πληροφορίες περί δημόσιων δηλώσεων του υπουργού Εθν. Αμυνας για τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα ΜΜΕ περί δηλώσεως του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση». Και τονιζόταν πως «όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή