«Κλειδί» για μικρότερα πλεονάσματα οι μεταρρυθμίσεις

«Κλειδί» για μικρότερα πλεονάσματα οι μεταρρυθμίσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει θετικές εκθέσεις των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις επόμενες αξιολογήσεις και συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας για να μπορεί να προσβλέπει σε μια ευνοϊκή εξέταση των αιτημάτων της, όπως η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και η αξιοποίηση των κερδών των SMPs  και ANFAs για επενδύσεις.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές τοποθετήσεις του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ μίλησε και στις Επιτροπές των Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Τζεντιλόνι ήταν για άλλη μία φορά υποστηρικτικός προς το αίτημα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα, όμως, τοποθέτησε την προώθησή του στο πλαίσιο της τήρησης των υποχρεώσεων που έχει η χώρα για μεταρρυθμίσεις. Ετσι είπε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σταϊκούρα, ότι «είναι θεμιτό να ανοίξει η συζήτηση» στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι η πορεία της οικονομίας δείχνει πως «υπάρχει χώρος να ξανασυζητηθεί ο στόχος», ανάβοντας πράσινο φως από την πλευρά της Κομισιόν για να ξεκινήσει –τουλάχιστον– η συζήτηση.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η διαδικασία είναι σταδιακή και ότι το πρώτο βήμα θα είναι μια καλή έκθεση της 5ης αξιολόγησης (η οποία αναμένεται στο τέλος του μηνός). Μια τέτοια έκθεση, είπε, θα ανοίξει τον δρόμο και τη συζήτηση για να αλλάξουμε τους στόχους μας. Ο επίτροπος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ενδεχόμενη απόφαση μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, εν αντιθέσει με τα SMPs  και ANFAs, για τα οποία είπε ότι αυτή θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο, πάλι υπό την προϋπόθεση μιας καλής αξιολόγησης.

Σημειωτέον ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει μεσολαβήσει μία ακόμη αξιολόγηση, η 6η, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καυτό θέμα της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ετσι, είναι μάλλον προφανές ότι ο δρόμος για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για αξιοποίηση των πόρων των ANFAs  και SMPs για επενδύσεις περνά από το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ανοίξει τον δρόμο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο κ. Τζεντιλόνι στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Κ» είπε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως η κατάργησή της (σ.σ. προστασίας πρώτης κατοικίας) αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες».

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος χθες τον επίτροπο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων».  Στη διάρκεια του έτους, όμως, είπε «σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων το πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021».

Ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε λέγοντας ότι «εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων… η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Επτροπή θα είναι υποστηρικτική».

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι η Ελλάδα διεκδικεί «τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή