Εντι Ράμα: Αλλαγές για το δικό μας συμφέρον

Εντι Ράμα: Αλλαγές για το δικό μας συμφέρον

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα παραμείνουμε μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης κλαίγοντας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, αναφερόμενος στην αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά το γαλλικό, ολλανδικό και δανικό βέτο. Πρόσθεσε πως η Αλβανία θα πρέπει να κάνει τις αλλαγές που πρέπει να κάνει για το δικό της συμφέρον και όχι επειδή το ζητούν οι Γάλλοι ή οι Γερμανοί. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση δήλωνε από το Βελιγράδι πως στόχος του είναι μέχρι το 2025 να έχει ενταχθεί στην Ενωση τουλάχιστον μία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς είπε πως η Σερβία θα πρέπει να αποδεχθεί τις αλλαγές που πρότεινε η Κομισιόν στη διαδικασία της διεύρυνσης.

«Δεν περιμένω τίποτε», είπε ο Ράμα, μάλλον απογοητευμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Τίρανα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τονίζοντας ότι η Αλβανία πρέπει να επικεντρωθεί στο ίδιο της το μέλλον και στις αλλαγές που θα αποβούν προς το συμφέρον των πολιτών της μέχρι να επιλύσουν οι Βρυξέλλες τις διαφωνίες των «27» επί της διαδικασίας της διεύρυνσης. Το τριπλό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία το φθινόπωρο προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες των δύο χωρών. «Η Αλβανία έκανε περισσότερα από κάθε άλλη χώρα για την έναρξη των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο Ράμα, προσθέτοντας πως η χώρα «θα εξακολουθήσει να κάνει τις εργασίες της (επειδή) δεν το κάνει γι’ αυτούς, το κάνουμε για τον εαυτό μας». Αν και οι Βρυξέλλες επικρότησαν στην έκθεση του 2019 την πρόοδο που έχει επιτύχει η αλβανική κυβέρνηση, επισήμαναν πως η «διαφθορά κυριαρχεί σε πολλούς τομείς».

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολιβερ Βάρχελι δήλωσε από το Βελιγράδι πως η αλλαγή του συστήματος για την προσχώρηση νέων κρατών-μελών, με περισσότερη έμφαση στο κράτος δικαίου και αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου, αποσκοπεί στην αποκατάσταση της επιρροής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκτίμησε πως μέχρι το τέλος της θητείας του, σε τεσσεράμισι χρόνια «τουλάχιστον μία χώρα από τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσχωρήσει» στην Ενωση. Ο πρόεδρος Βούτσιτς συνέστησε στην κυβέρνηση να αποδεχθεί τις αλλαγές στη διαδικασία.

Σερβία και Μαυροβούνιο βρίσκονται πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο της προσχώρησης, και ακολουθούν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Στο Μαυροβούνιο, το 66,4% των πολιτών υποστηρίζει την ένταξη στην Ε.Ε., σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της αντιπροσωπείας της Ενωσης στη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή