Κερκ Ντάγκλας: Ο τελευταίος μιας «χρυσής εποχής»

Κερκ Ντάγκλας: Ο τελευταίος μιας «χρυσής εποχής»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ο τελευταίος επιζών της λεγόμενης «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ. Και αν κανείς ρίξει μια ματιά στα ασπρόμαυρα φιλμ και τις φωτογραφίες από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 θα καταλάβει το γιατί. Με το τετράγωνο σαγόνι, τα έντονα χαρακτηριστικά και το ατσάλινο βλέμμα, ο Κερκ Ντάγκλας, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών, ήταν ξεκάθαρα ένας ηθοποιός –και άνδρας– άλλης εποχής. Και είναι λογικό.

Γεννημένος το 1916 στη Νέα Υόρκη από Ρώσους μετανάστες γονείς, ο Ντάγκλας ήταν από εκείνους τους ανθρώπους του (τότε) νέου αιώνα που δεν βρήκαν τίποτα εύκολο μπροστά τους, πάλεψαν ωστόσο με όλες τους τις δυνάμεις για να τα καταφέρουν. Ο μύθος λέει πως μέχρι να παίξει στην πρώτη του ταινία το 1946, είχε κάνει 40(!) διαφορετικές δουλειές, αποκτώντας εμπειρίες που τον έκαναν σκληρό στη μετέπειτα επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν στο νουάρ «Out of the past», δίπλα στον Ρόμπερτ Μίτσαμ, ωστόσο έγινε πραγματικά γνωστός ως ασταμάτητος μποξέρ στο «Champion», κερδίζοντας και την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα. Η εικόνα πάντως του άκαμπτου ήρωα, η οποία ταίριαζε πολύ σε άλλους σταρ της εποχής, όπως για παράδειγμα ο Τζον Γουέιν, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα του Κερκ Ντάγκλας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1956 αποφασίζει να υποδυθεί τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, έναν «κόντρα» ρόλο, στο όμορφο «Lust for Life» του Βινσέντε Μινέλι. Η ευαίσθητη, αληθινά συγκινητική απεικόνιση του ταλαιπωρημένου ζωγράφου δείχνει ένα πνεύμα αυθεντικής καλλιέργειας και ανθρωπιάς.

Κερκ Ντάγκλας: Ο τελευταίος μιας «χρυσής εποχής»-1

Στο «Σταυροί στο Μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Ντάγκλας υποδύεται τον συνταγματάρχη Νταξ.

Αυτό το πνεύμα άλλωστε τον ώθησε να στηρίξει, ως παραγωγός, τον διωκόμενο Ντάλτον Τράμπο, σεναριογράφο του «Σπάρτακου» και να βοηθήσει ουσιαστικά ώστε να πολεμηθεί το κυνήγι μαγισσών του μακαρθισμού. Η επική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι φυσικά η πιο εμβληματική και για τον ίδιο τον Ντάγκλας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα «εγώ είμαι ο Σπάρτακος!» στην περίφημη σκηνή, όπου ο πρωταγωνιστής δακρύζει με την αλληλεγγύη και την αγάπη των συντρόφων του;

Ενα χρόνο πριν είχε προηγηθεί άλλη μια συνεργασία με τον Κιούμπρικ, στο «Σταυροί στο Μέτωπο», ένα από τα πιο σπουδαία φιλμ του μεγάλου κινηματογραφιστή. Εκεί ο Ντάγκλας υποδύεται τον συνταγματάρχη Νταξ, ο οποίος, με τα χαρακτηριστικά διαρκώς σφιγμένα από την αγωνία και την αίσθηση ευθύνης, προσπαθεί να υπερασπιστεί τους άνδρες του στα ματωμένα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φυσικά η πλούσια καριέρα του Ντάγκλας, με σχεδόν 100 ταινίες αλλά και σημαντική παρουσία στο θεατρικό σανίδι, δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ στιγμή προς στιγμή· έπαιξε άλλωστε σχεδόν τα πάντα: από ήρωες όπως ο Σπάρτακος και ο Οδυσσέας μέχρι συναρπαστικούς κακούς («Ace in the Hole»,

«The Bad and the Beautiful»), καθώς και κάποιους σπουδαίους μεταιχμιακούς ρόλους σαν εκείνον του πεισματάρη παλιού καουμπόη στο «Lonely are the Brave», άλλο ένα εκπληκτικό σενάριο του Ντάλτον Τράμπο. Το 1995 η Ακαδημία τον τίμησε με το μοναδικό του Οσκαρ, για το σύνολο της προσφοράς του στην κινηματογραφική τέχνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή