Η Βρετανία προωθεί ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης

Η Βρετανία προωθεί ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βοήθεια σε αμφιλεγόμενη ισραηλινή εταιρεία λογισμικού υποκλοπών προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση, προωθώντας τα προϊόντα αυτά σε μυστική έκθεση στο Χάμσαϊρ τον ερχόμενο μήνα, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι αυταρχικών κρατών, σύμφωνα μα αποκάλυψη της εφημερίδας The Guardian.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group έχει κατηγορηθεί για την κατασκευή συστημάτων τα οποία έχουν επιτρέψει την παρακολούθηση αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντιπάλων αυταρχικών καθεστώτων. Στην ετήσια έκθεση έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν αντιπροσωπείες κρατικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Ομάν, του Κατάρ και του Χονγκ Κονγκ.

Η NSO έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από όσους θεωρούν ότι τα προϊόντα της αξιοποιούνται για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ακτιβιστών υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων. Μεταξύ των «θυμάτων» της ισραηλινής εταιρείας συγκαταλέγεται Σαουδάραβας κωμικός, μόνιμος κάτοικος Βρετανίας, ο οποίος μήνυσε την κυβέρνηση του Ριάντ, υποστηρίζοντας ότι η NSO τοποθέτησε λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό του τηλέφωνο. Αγωγή κατά της NSO έχει καταθέσει ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης η δημοφιλής εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp, θυγατρική του Facebook, η οποία υποστηρίζει ότι 1.400 χρήστες της έπεσαν θύματα παράνομης διείσδυσης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων το 2019. Η NSO αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης φέρεται να αξιοποιήθηκε και εναντίον δημοσιογράφων, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, δημοσιογράφοι των New York Times έπεσαν θύματα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας με τη χρήση του επίμαχου λογισμικού της NSO. Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι το FBI ερευνά εάν η τεχνολογία παρακολούθησης αυτή χρησιμοποιήθηκε εναντίον Αμερικανών πολιτών.

Η ετήσια έκθεση στο Χάμσαϊρ διοργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας και τη Διεύθυνση Διεθνούς Εμπορίου, ενώ το κοινό έχει αποκλειστεί από τη διοργάνωση, που αφορά αποκλειστικά εταιρικούς και κρατικούς παράγοντες. Στην περυσινή έκθεση, η είσοδος στην έκθεση του βουλευτή των Εργατικών Λόιντ Ράσελ-Μόιλ, μέλους της επιτροπής εξαγωγής αμυντικού υλικού είχε απαγορευθεί, καθώς δεν είχε λάβει πρόσκληση από τους διοργανωτές.

Στο διαφημιστικό της υλικό, η NSO αυτοαποκαλείται «παγκόσμιος ηγέτης στον κόσμο της κυβερνοπαρακολούθησης, της άντλησης δεδομένων και της ανάλυσης», με την εταιρεία να επισημαίνει ότι προωθεί τα προϊόντα της σε «αυστηρά επιλεγμένες» κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Τεχνολογία της NSO αξιοποιήθηκε, όμως, για την παρακολούθηση μόνιμων κατοίκων στη Βρετανία, όπως του Γκανέμ Αλμασαρίρ, γνωστού κωμικού που σατιρίζει τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και του ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας στη Ρουάντα, Φαουστίν Ρουκούντο, Βρετανού υπηκόου με καταγωγή από την αφρικανική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή