Προς ένα διαγωνισμό για όλες τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G

Προς ένα διαγωνισμό για όλες τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνολική διάθεση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας εξετάζεται το ενδεχόμενο όλες οι συχνότητες 5G να αποδοθούν μέσω ενός και μόνον διαγωνισμού.

Στην επιλογή αυτή οδηγείται καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ουσιαστικά στην εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G. Στην Ε.Ε. έχει επιλεγεί το μοντέλο των περισσοτέρων της μιας διαδικασιών εκχώρησης συχνοτήτων, καθώς αφορούν συστήματα και εξοπλισμό που λειτουργούν σε πολλαπλές ζώνες συχνοτήτων (π.χ. 700 ΜΗz, 3.400 MHz, 26 GHz).

Στη χώρα μας, καθώς δεν έχει ακόμη συνταχθεί ο εθνικός χάρτης μετάβασης στην κινητή 5ης γενιάς (national 5G plan), αναμένεται οι συχνότητες να αποδοθούν όλες μαζί. Mάλιστα, όπως προκύπτει από το τεύχος διαβούλευσης που έδωσε χθες η ΕΕΤΤ, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός των συχνοτήτων 5G (700 ΜΗz, 3.400 MHz και 26 GHz), να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα στη ζώνη συχνοτήτων των 2.000 ΜHz. Πρόκειται για δικαιώματα που λήγουν τον Αύγουστο του 2021 και τα οποία είχαν εκχωρηθεί πριν από 20 χρόνια για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, η οποία έγινε γνωστή από το ακρωνύμιο UMTS.

Σε δημόσια διαβούλευση

Το τεύχος που δημοσιοποίησε, χθες, η ΕΕΤΤ με τίτλο «Δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz», ουσιαστικά συνιστά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την εκχώρηση των αδειών 5ης γενιάς στη χώρα μας. Η ΕΕΤΤ προτείνει τον τρόπο διάθεσης των σχετικών αδειών και οι επιχειρήσεις –ή όποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι–καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 10 Μαρτίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επομένως περιθώριο ενός μήνα.

Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, οι άδειες θα είναι 15ετούς διάρκειας, με δυνατότητα επέκτασης της ισχύος για άλλα πέντε χρόνια. Στόχος θα είναι όλες οι άδειες να λήξουν περίπου το 2036 με δυνατότητα επέκτασης μέχρι το 2041. Το τίμημά τους θα προκύψει από τον μέσο όρο της τιμής που δόθηκε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα κείμενα της διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ εξετάζει να εφαρμόσει συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην Ε.Ε. ανά υπό εξέταση ζώνη από το 2015 και μετά. Κατά την εφαρμογή της μεθοδολογίας της συγκριτικής αξιολόγησης, θα υπολογιστεί η τιμή ανά MHz και ανά κάτοικο. Η εν λόγω τιμή δύναται να προσαρμοστεί με βάση άλλους συντελεστές, όπως η διάρκεια του δικαιώματος ανά φασματική ζώνη, ο πληθωρισμός της χώρας, η αγοραστική δύναμη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα μοντέλο υπολογισμού που έχει ακολουθήσει η ΕΕΤΤ στο παρελθόν σε προηγούμενους διαγωνισμούς εκχώρησης φάσματος κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, οι πάροχοι θα έχουν δύο επιλογές καταβολής του τιμήματος, είτε εφάπαξ στο 100%, είτε σε προκαταβολή στο 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Το δ΄ τρίμηνο

Η ΕΕΤΤ δεν δίνει χρονοδιάγραμμα εκχώρησης των αδειών, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως επίσης και τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εκχώρηση αυτή δεν πρόκειται να λάβει χώρα πριν από το δ΄ τρίμηνο του έτους. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη ζώνη συχνοτήτων των 700-800 ΜΗz, η οποία σήμερα καταλαμβάνεται από την ΕΡΤ, Digea και που θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες ζώνες συχνοτήτων, κάτω από τα 700 MHz. Συχνότητες στη ζώνη αυτή καταλαμβάνει και ο στρατός, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα μετακινηθεί.

Πάντως, η αγορά (Cosmote, Vodafone, Wind) επιθυμεί μια διαδικασία για όλες τις άδειες, τόσο για την εξοικονόμηση του κόστους όσο για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην κινητή τηλεφωνίας της Ελλάδας, για τα επόμενα (τουλάχιστον) 20 χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή