«Ένα» βράδυ στο Βρετανικό Μουσείο

«Ένα» βράδυ στο Βρετανικό Μουσείο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επιβλητικό Queen Elizabeth II Great Court του Βρετανικού Μουσείου, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, διακριτικά βραδινά μοβ φώτα έλουζαν τους περίπου 400 καλεσμένους, οι οποίοι αναζητούσαν τις θέσεις τους κάτω από τον τεράστιο θόλο της μεγαλύτερης σκεπαστής δημόσιας πλατείας στην Ευρώπη. Λίγο αργότερα, οι προβολείς φώτιζαν ρούχα σε απαλές παστέλ αποχρώσεις πάνω στην προσωρινή πασαρέλα, που φιλοξενούσε την πρώτη ελληνική επίδειξη μόδας στο παλαιότερο δημόσιο μουσείο του κόσμου.

«Μετά από τέσσερα χρόνια που έδειχνα τις συλλογές μου στο Παρίσι, το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει την επίδειξη Celia Kritharioti Couture S/S20», έλεγε λίγο αργότερα η Σίλια Κριθαριώτη στη Vogue Greece από τα παρασκήνια του show.

«Ένα» βράδυ στο Βρετανικό Μουσείο-1

©Μαρία Μαρκέζη

Άνθρωποι της βιομηχανίας της μόδας και μέλη της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, μεταξύ πολλών άλλων, παρακολούθησαν τη θηλυκή και με έμφαση στην έννοια του χειροποίητου συλλογή «Ένα». «Όσο η γη στροβιλίζεται και η ιστορία καταγράφει γεγονότα και αναμνήσεις, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον συναντιούνται. Η ιστορία είναι ένας κύκλος που μας περιλαμβάνει όλους και σε αυτόν πορευόμαστε μαζί. Δύο ημέρες πριν το Brexit, ήθελα μέσα από την επίδειξη να υπογραμμίσω αυτήν την πανανθρώπινη αλήθεια», ανέφερε η Ελληνίδα σχεδιάστρια, συνοψίζοντας τη φιλοσοφία γύρω από τη συλλογή και τη βραδινή εκδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ιδιοκτήτρια του αθηναϊκού οίκου μόδας Τσούχλου (έτος ιδρύσεως 1906) διακρίνεται για τη δουλειά της σε ρούχα για «όμορφες» στιγμές – νυφικά, αλλά και κατάλληλα για εμφανίσεις στο παγκόσμιο κόκκινο χαλί. Τον Ιανουάριο η Katy Perry επέλεξε μια μαύρη Celia Kritharioti δημιουργία με χαρακτηριστικά ροζ balloon μανίκια προκειμένου να παραστεί στον πρώτο «μεγάλο» γάμο της χρονιάς, της Dasha Zhukova και του Σταύρου Νιάρχου, στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας. Στο Βρετανικό Μουσείο, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Nicole Scherzinger, η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία και η μικρή της κόρη Θεοδώρα, μεταξύ άλλων, περιεργάζονταν τα κεντήματα με πέτρες Swarovski, τα ντεβορέ υφάσματα και τις διαφάνειες μιας συλλογής που έμοιαζε να φέρνει νέο αέρα στο ιστορικό ατελιέ. Το πρώτο λουκ της βραδιάς ανέδειξε η Martha Hunt, ενώ στην πασαρέλα περπάτησε και η Emma Weymouth. Στο front row της βραδιάς αντάλλασαν απόψεις, μεταξύ άλλων, η Deputy Editor and Fashion Features Director της βρετανικής Vogue, Sarah Harris, η Αμερικανίδα στυλίστρια Elizabeth Saltzman, η Ελληνίδα fashion entrepreneur με έδρα το Λονδίνο Μαρία Καστάνη, αλλά και εκπρόσωποι εκδόσεων όπως το WWD και το Tatler.

«Ένα» βράδυ στο Βρετανικό Μουσείο-2

©Μαρία Μαρκέζη

«Φέτος, περισσότερο από άλλες σεζόν, επέλεξα χρώμα: έντονο, τολμηρό, σε υφάσματα που ζωγραφίστηκαν στο χέρι. Οι δημιουργίες αυτές πορεύονται δίπλα στις ολοκέντητες, επίσης στο χέρι, καθώς και σε εκείνες με τους μεγάλους όγκους (φούστες, φιόγκοι, μανίκια). Έντονες αντιθέσεις και αρμονικές συμμετρίες συνθέτουν τη συλλογή, σαν ένας μικρός καθρέφτης της κοινωνίας και της φιλοσοφίας του Ηρακλείτου: η ενότητα προκύπτει μέσα από αντιθέσεις που αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι μια συλλογή γεμάτη αισιοδοξία, δύναμη και χρώμα», συμπλήρωσε η Κριθαριώτη.

H βραδιά στο μουσείο του Λονδίνου είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας το έργο του St Nicholas Charity Preparatory School, σχολείο που λειτουργεί σήμερα με 159 μαθητές στο Tema Newtown της Γκάνα, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτική χρηματοδότηση και λειτουργεί σε ένα οικόπεδο-δωρεά του Maria Tsakos Foundation.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες «αποχαιρετούσε» το Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από ψηφοφορία. Όμως, το ίδιο βράδυ στο Great Court το σύνθημα ήταν «Ένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή