Συνεργασία για γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο

Συνεργασία για γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θα κατευθύνει επιπλέον πόρους για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της. Στην παραδοσιακή ομιλία ενώπιον αποφοίτων της σχολής πολέμου του Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε έναν «στρατηγικό διάλογο» με όσους Ευρωπαίους εταίρους το επιθυμούν, με θέμα τον ρόλο της γαλλικής δύναμης πυρηνικής αποτροπής.

Αυτή ήταν η απάντηση του Μακρόν στο αίτημα που έχει ακουστεί τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία περί κοινής ευρωπαϊκής διαχείρισης του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου. Η απάντηση συμβαδίζει με την επιθυμία της Γαλλίας για μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Ευρώπης από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα. «Το θέμα δεν είναι να ξέρουν οι Ευρωπαίοι αν πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με ή χωρίς την Ουάσιγκτον. Η ασφάλειά μας προκύπτει, αναπόφευκτα, από τη μεγαλύτερη ικανότητα των Ευρωπαίων για αυτόνομη δράση», είπε ο Μακρόν.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της Ενωσης με πυρηνικό οπλοστάσιο – αν και ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι η αποχώρηση δεν θα αλλάξει τίποτα στην πυρηνική συνεργασία της Γαλλίας με τη Βρετανία. Η Γαλλία δαπανά 3,5 δισ. ανά έτος για τη συντήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου της, ενώ από φέτος το ποσό αυτό θα ανεβεί στα 5 δισ. Πρόκειται για δαπάνες εκσυγχρονισμού, για τις οποίες δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. «Ειμαστε οι μόνοι στον κόσμο που, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας αλλά και σύμφωνα με τα συμφέροντά μας, έχουμε καταργήσει οριστικά τις χερσαίες πυρηνικές δυνάμεις, τις εγκαταστάσεις για πυρηνικές δοκιμές, τις εγκαταστάσεις παραγωγής σχάσιμου υλικού για όπλα, ενώ έχουμε μειώσει το μέγεθος του οπλοστασίου μας, το οποίο σήμερα είναι μικρότερο από 300 πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο Μακρόν.

Η Γαλλία υιοθετεί το δόγμα τής μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων. Στην ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα εξοπλισμών και ζήτησε από την Ευρώπη «να μην κάθεται με σταυρωμένα χέρια», αλλά να τη σταματήσει. «Υπάρχει η πιθανότητα ενός καθαρού, χωρίς περιορισμούς στρατιωτικού και πυρηνικού ανταγωνισμού, που όμοιό του δεν έχουμε δει από τα τέλη της δεκαετίας του 1960», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή