Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής; Ή, για να τεθεί το ερώτημα στη σωστή βάση, υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη στις απόπειρες προσέγγισης που καταγράφονται ολοένα και πιο καθαρά από την αξιωματική αντιπολίτευση; Παρότι, αναμενόμενα, το ΚΙΝΑΛ υποβαθμίζει τα σημάδια που τείνουν να δημιουργήσουν κλίμα «εκεχειρίας», διαφαίνεται ότι τα δύο στρατόπεδα, αν και είναι σαφές ότι απέχουν πολύ από τη δημιουργία κοινού μετώπου, τουλάχιστον δείχνουν διάθεση να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Η καταψήφιση του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης από το ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι αποτέλεσε σημείο «κλειδί», δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος στην Κουμουνδούρου ώστε να κλιμακώσει τα ανοίγματά της προς τη Χαρ. Τρικούπη. Αλλωστε, με αφορμή το εν λόγω πεδίο, και οι δύο πλευρές έστειλαν ταυτόσημα μηνύματα προς το Μαξίμου, διαμηνύοντας προς τον πρωθυπουργό ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο πως δεν θα υπάρξει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, υπονοώντας δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μεταξύ τους μετεκλογική συνεργασία. Καθόλου τυχαία, παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, και οι τοποθετήσεις περί «μετώπου πολιτικών δυνάμεων» στα ζητήματα με κοινωνικό πρόσημο, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το βέβαιο είναι ότι στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ δεν έπεσαν από τα σύννεφα εισπράττοντας τις κινήσεις προσέγγισης της Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό και η διαχείριση των κινήσεων αυτών γίνεται πολύ προσεκτικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε να μην παγιωθεί η αίσθηση ότι το «φλερτ» είναι αμφίδρομο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τοποθετήσεις ηγεσίας και στελεχών κατά του Μαξίμου, σε πληθώρα θεμάτων, δεν λείπουν σχεδόν ποτέ οι αναφορές «στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης», δείγμα της στρατηγικής της παράταξης σε επίπεδο ισορροπιών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται στην καταψήφιση της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον κατώτατο μισθό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ανάλογη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ για την πρώτη κατοικία.

Εν ολίγοις, το συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί για τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι η μεν Κουμουνδούρου επιταχύνει τον βηματισμό προσέγγισης, η δε Χαρ. Τρικούπη φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής, αποκλιμακώνοντας τους συγκρουσιακούς τόνους, αλλά και χαράσσοντας, προσώρας, σαφείς διαχωριστικές γραμμές από οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετική ανταπόκριση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, υποβαθμίστηκε εξαρχής ο… περίφημος πλέον καφές του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Κώστα Γείτονα, δύο έμπειρων στελεχών που αποτελούν στενούς συνεργάτες των Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά. Πάντως, ενώ το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για ζήτημα πλήρως άνευ περιεχομένου, έχει καταγραφεί και η εκτίμηση άλλων παρατηρητών, που δεν αποκλείουν το ραντεβού μεταξύ των δύο –και το γεγονός ότι έγινε υπό συνθήκες που ευνοούσαν τη διαρροή του– να συνιστά και έναν τρόπο να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις απέναντι σε ενδεχόμενο λιώσιμο των πάγων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή