Προτιμούν μετοχές αντί για έκτακτο μέρισμα οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ

Προτιμούν μετοχές αντί για έκτακτο μέρισμα οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες ανέβασε τη συμμετοχή του στον όμιλο ΟΠΑΠ το Sazka Group. Ο βασικός μέτοχος του οργανισμού, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ, προτίμησε αντί του (έκτακτου) μερίσματος να λάβει μετοχές της εταιρείας. Ετσι, η συμμετοχή του τσεχικού επενδυτικού γκρουπ στον ΟΠΑΠ από 39,98% που είναι σήμερα, θα ανέλθει σε 41,75% μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση αυτή ξάφνιασε την αγορά, η οποία μετά την εκταμίευση τον περασμένο Οκτώβριο περίπου 212 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Sazka, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΠΑΠ από το 33% στο 40%, ανέμενε μέρος της δαπάνης αυτής να επιστρέψει στην επενδυτική εταιρεία με την υψηλή μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ.

Αντιθέτως, ο Τσέχος επενδυτής Κάρελ Κόμαρελ επέλεξε να τοποθετήσει άλλα επιπλέον 110 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, αποκτώντας πάνω από 10 εκατ. νέες μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίσθηκε σε 11,26 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η Sazka σήμερα κατέχει περίπου 100 εκατ. μετοχές στον ΟΠΑΠ, ενώ ελέγχει περίπου 128 εκατ. δικαιώματα ψήφου, αν στις προαναφερόμενες μετοχές συμπεριληφθεί και το μερίδιο του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη. Η τσεχική εταιρεία επέλεξε το σύνολο του καταβαλλόμενου μερίσματός της να μετατραπεί σε μετοχές της εταιρείας, απόφαση που συνιστά επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο προς την εταιρεία τυχερών παιγνίων, όσο και στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι την απόφαση της Sazka ακολούθησαν άλλοι περίπου 2.900 μέτοχοι του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διένειμε ως έκτακτο μέρισμα 321 εκατ. ευρώ (309 εκατ. ευρώ καθαρά), εκ των οποίων ποσοστό 48,2% των μετόχων επέλεξαν να μη λάβουν μέρισμα σε μετρητά, αλλά να αποκτήσουν νέες μετοχές της εταιρείας (πρόγραμμα scrip dividend). Από το σύνολο του καθαρού διανεμόμενου μερίσματος, περίπου 147 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν σε νέες μετοχές και 162 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ επέλεξε να διαθέσει έκτακτο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, στο οποίο επιβάλλεται φορολογία 5%.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο ΟΠΑΠ θα εκδώσει περίπου 13 εκατ. νέες μετοχές που θα τις παραδώσει στους μετόχους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα scrip dividend. Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του μερίσματος και ταυτόχρονα 13.084.373 νέες μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο συνολικός αριθμός των μετοχών θα ανέλθει σε 334 εκατ. μετοχές, ενώ στο ταμείο του ΟΠΑΠ θα εισρεύσουν (παραμείνουν) 147 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 4 εκατ. ευρώ θα αυξήσουν το ονομαστικό μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού, ενώ η διαφορά των 143 εκατ. ευρώ θα αχθεί στον λογαριασμό «διαφορά υπέρ το άρτιο από έκδοση μετοχών».

Το scrip dividend, που μεταφράζεται ως «προσωρινός τίτλος μερίσματος», αποτελεί μια μορφή προγράμματος επανεπένδυσης του κέρδους από τίτλους π.χ. μετοχών, ομολογιών κ.λπ. Τα προγράμματα επανεπέδυνσης είναι συνήθη στο εξωτερικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους χωρίς τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα στους μετόχους, δεδομένου ότι η διάθεση μετοχών δεν φορολογείται όπως η αποπληρωμή μερίσματος με μετρητά.

Ο ΟΠΑΠ από το 2013 που άλλαξε χέρια και ο έλεγχος του ομίλου πέρασε στους Τσέχους επενδυτές, έχει διανείμει μερίσματα ύψους άνω του 1,75 δισ. ευρώ. Eξαιρουμένων των φόρων αλλά και του scrip dividend, σημαίνει ότι οι κατά καιρούς μέτοχοί του έχουν εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή