Ιορδανία καλεί Ελληνες τουρίστες

Ιορδανία καλεί Ελληνες τουρίστες

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μοχάμεντ Μουσταφά, ο ξεναγός μας, μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Εζησε σχεδόν μία δεκαετία στην Αθήνα, για σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Πήρα δύο πτυχία: ένα από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών κι ένα από… τα μπουζούκια», μας είπε γελώντας στην πρώτη μας συνάντηση. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους Ιορδανούς που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τέτοιες ανάλαφρες αναμνήσεις έχουν από τη χώρα μας. Iσως γιατί οι δύο λαοί έχουμε κάμποσα κοινά χαρακτηριστικά: είμαστε επικοινωνιακοί, εξωστρεφείς, φιλόξενοι, εκτιμούμε το χιούμορ και το χαμόγελο, αγαπάμε το καλό φαγητό, τη μουσική και τις υπόλοιπες απολαύσεις της ζωής.

Ιορδανία καλεί Ελληνες τουρίστες-1

Ο ναός του Ηρακλή στην Ακρόπολη, που χτίστηκε στον ψηλότερο λόφο του Αμμάν, κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. 

Αρκούν λίγες μέρες στην Ιορδανία για να το καταλάβει αυτό κανείς αλλά και για να συνειδητοποιήσει τις αντιφάσεις –άλλοτε όμορφες κι άλλοτε όχι και τόσο ελκυστικές– οι οποίες βρίσκονται στο DNA αυτής της χώρας των 10 εκατ. κατοίκων, την οποία πολλοί αποκαλούν «Ελβετία της Μέσης Ανατολής». Και όχι άδικα. Συνορεύει με τη Συρία (στα βόρεια), με το Ιράκ (στα βορειοανατολικά), με τη Σαουδική Αραβία (στα ανατολικά και στα νότια, και με το Ισραήλ (στα δυτικά), με το οποίο μοιράζεται τις ακτογραμμές του Κόλπου της Ακαμπα και της Νεκράς Θάλασσας. Σε μια περιοχή, λοιπόν, όπου οι εντάσεις δεν λείπουν και η ειρήνη συχνά κρέμεται από μια κλωστή, το έκτασης 89.342 τ. χλμ. (περίπου τα 2/3 του μεγέθους της Ελλάδας) Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας αποτελεί όαση σταθερότητας και ασφάλειας.

Ιορδανία καλεί Ελληνες τουρίστες-2

Μουσικός στο αρχαίο θέατρο της πόλης.

Αυτό είναι το βασικό «χαρτί» του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού (Jordan Tourism Board) για την προσέλκυση επισκεπτών. Μαζί με την ποικιλία των συγκινήσεων που η χώρα προσφέρει: σπουδαία μνημεία, αξιοθέατα και φυσικό κάλλος. Από τη διάσημη Πέτρα, τη λαξευμένη στους βράχους αρχαία πόλη των Ναβαταίων καθώς και του Ιντιάνα Τζόουνς σε μία από τις ταινίες της σειράς, και την ελληνορωμαϊκή Γέρασα μέχρι τη θρυλική κοιλάδα Ουάντι Ραμ, με τους αμμολόφους και τα τεράστια γρανιτένια βράχια, όπου πολέμησε ο Λόρενς της Αραβίας. Από το Αλ Καράκ, το κάστρο των Σταυροφόρων και τις σκηνές των Βεδουίνων μέχρι την εμπειρία μιας βουτιάς στη Νεκρά Θάλασσα (τρόπος του λέγειν, αφού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε αλάτι η άνωση σε κρατάει στην επιφάνεια).

Αυτά όμως είναι λίγο-πολύ γνωστά. Πλήθη τουριστών συρρέουν ετησίως στην Ιορδανία – 4,5 εκατ. το 2019, με την επισκεψιμότητα της Πέτρας να σημειώνει ρεκόρ: 1,7 εκατ. Τα τελευταία χρόνια, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Η Ιορδανία διεκδικεί ένα κομμάτι από μια άλλη «πίτα»: του θρησκευτικού τουρισμού. «Η πολιτική, τις τελευταίες δεκαετίες, περιόρισε το προσκύνημα στη δυτική όχθη του Ιορδάνη», λένε οι άνθρωποι του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού, εννοώντας προφανώς το Ισραήλ. Και προτείνουν στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τη δική τους χώρα, με οδηγούς την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη: τη Μάταμπα, τον Ιορδάνη ποταμό και το σημείο όπου έζησε ο Ιωάννης Βαπτιστής και βαπτίστηκε ο Ιησούς, το όρος Νέμπο όπου πέθανε ο Μωυσής ατενίζοντας από μακριά τη Γη της Επαγγελίας στην οποία δεν πήγε ποτέ…

Ιορδανία καλεί Ελληνες τουρίστες-3

Το εσωτερικό του ορθόδοξου ναού του Αγίου Γεωργίου στη Μάνταμπα.

Γι’ αυτήν τη σχετικά άγνωστη στο ευρύ ταξιδιωτικό κοινό πλευρά της Ιορδανίας μάς μίλησαν η Δέσποινα Μαντά, επίτιμη πρόξενος της χώρας στην Ελλάδα, και ο Δημήτρης Λαζαρίζης, εκπρόσωπος του γραφείου τουρισμού της, στην αποστολή στην οποία συμμετείχε η «Κ», μαζί με στελέχη μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων. Οι τουριστικοί πράκτορες δείχνουν να πιστεύουν σε μια δυναμική ανάπτυξης του τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση. Με το Αμμάν, άλλωστε, υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πτήσεις της Aegean, η οποία συνδιοργάνωσε την αποστολή, μαζί με το προξενείο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη. Και στην Ιορδανία, εδώ και αιώνες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί (5% του πληθυσμού) συμβιώνουν αρμονικά. Απέναντι από το Μπλε Τζαμί, το μεγαλύτερο του Αμμάν, βρίσκεται η Ορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Από μακριά αν τα κοιτάξεις, έχεις την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για ένα και το αυτό κτίριο – τόσο μικρή είναι η απόσταση που τα χωρίζει…

Ιορδανία καλεί Ελληνες τουρίστες-4

Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει μακραίωνη παράδοση στην Ιορδανία.

Η χώρα σε 10 ενσταντανέ

1. Τα εκρού σπίτια του Αμμάν (ο νόμος επιβάλλει τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένης πέτρας στην πρόσοψη των κατοικιών), που ήταν πόλη επτάλοφος και τώρα έχει απλωθεί σε είκοσι δύο λόφους.

2. Ο ψηφιδωτός χάρτης των Αγίων Τόπων στο δάπεδο του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Μάνταμπα, με δύο εκατομμύρια ψηφίδες και 157 τοπωνύμια γραμμένα στα ελληνικά.

3. Η εντυπωσιακή εκκλησία του τάγματος των Φραγκισκανών και το νεόδμητο μουσείο στο όρος Νέμπο (το βιβλικό Νεβώ).

4. Lemon mint, η δροσιστική λεμονάδα με μπόλικο δυόσμο, που σερβίρεται παντού μαζί με το φαγητό.

5. Οι παραδοσιακές γεύσεις: χούμους, φαλάφελ, μελιτζανοσαλάτες, ταμπουλέ, φατούς, κίμπε (ή κούμπε, δηλαδή κεφτεδάκια από αρνίσιο κιμά, κουκουνάρι και μυρωδικά τηγανισμένα σε περίβλημα από πλιγούρι), μανσάφ (αρνί με σάλτσα από γιαούρτι και ρύζι με ξηρούς καρπούς), κεμπάπ μοσχαρίσια και αρνίσια, κοτόπουλο αρωματισμένο με κουρκουμά, πίτες.

6. Το κιουνεφέ (παραδοσιακό καταΐφι με γέμιση τυριού) από το ζαχαροπλαστείο Habiba του Αμμάν.

7. Οι υπέροχες παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές, με τις οποίες συχνά εμφανίζεται η βασίλισσα Ράνια σε επίσημες εκδηλώσεις.

8. Οι πλαστικές δεξαμενές νερού στις ταράτσες των σπιτιών του Αμμάν: απολύτως απαραίτητες, μια και το σύστημα ύδρευσης τροφοδοτεί το Αμμάν μόνο μία φορά την εβδομάδα.

9. Η έλλειψη δικύκλων! Η συχνότητα των θανατηφόρων δυστυχημάτων οδήγησε τον βασιλιά Αμπντάλα στην απόφαση να απαγορεύσει την κυκλοφορία μοτοσικλετών σε όλη τη χώρα.

10. Ο μικροπωλητής που είχε στήσει ένα πρόχειρο καφενείο(!), ψήνοντας καφέ και τσάι, μέσα στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος στη Γέρασα. Οι ανιτιφάσεις που λέγαμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή