Τα κριτήρια Μητσοτάκη για λίφτινγκ στο Υπουργικό

Τα κριτήρια Μητσοτάκη για λίφτινγκ στο Υπουργικό

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεκινήσουμε από τα γνωστά και παγίως δεδομένα: ένας ανασχηματισμός, μικρός ή μεγάλος, σαρωτικός ή δομικός, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου ποτέ δεν προαναγγέλλεται. Υπάρχουν όμως στοιχεία που τον φωτογραφίζουν. Εν προκειμένω, υπάρχουν κάποια δεδομένα και συγκεκριμένες πληροφορίες που λένε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί, είτε γύρω από την περίοδο του Πάσχα είτε προς το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε κάποιες «σημειακές αλλαγές» – δηλαδή σε έναν μίνι ανασχηματισμό. Σε ποια υπουργεία ή υφυπουργεία μπορεί να γίνουν αυτές είναι υπό εξέταση, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η λεγόμενη αξιολόγηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Για τον λόγο αυτό στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπονται δύο συναντήσεις την εβδομάδα για την αξιολόγηση των υπουργείων, κάτι που δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει πλήρη εικόνα ολόκληρου του κυβερνητικού έργου. Αρα, ήδη από τον Μάρτιο μπαίνουμε σε «επικίνδυνη ζώνη» για αλλαγές ανά πάσα ώρα και στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμα ένα στοιχείο που αυξάνει την πιθανότητα να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σε διορθωτικές κινήσεις είναι η πολιτική φιλοσοφία που ήδη έχει διαφανεί τους μήνες που βρίσκεται στην πρωθυπουργία: αν δει κάτι λάθος, δεν το μεταθέτει για μετά. Φάνηκε προσφάτως με αφορμή την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, όπου ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως πως αν ήξερε το καλοκαίρι τα δεδομένα που ξέρει τώρα, δεν θα καταργούσε το υπουργείο, και συνεπώς προχώρησε σε μια διορθωτική κίνηση. Σε αυτή τη λογική θεωρείται πολύ πιθανό, μόλις ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη χαρτογράφηση του υπουργικού έργου και άρα των αδυναμιών, να προχωρήσει σε αλλαγές. Υπάρχει και ακόμα ένα πολιτικό δεδομένο που τείνει προς την ίδια κατεύθυνση. Εχουν εντοπιστεί φαινόμενα κακής σχέσης μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, με τον αναμενόμενο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του υπουργείου. Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες είναι σε πλήρη γνώση του κ. Μητσοτάκη και όταν πάρει τις τελικές του αποφάσεις, θα παρέμβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα επιλέξει τελικά ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα έχουν τρία χαρακτηριστικά. Πρώτον, όπως είπε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει περισσότερες γυναίκες. Η μειωμένη γυναικεία παρουσία στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε σημείο πρώιμης κριτικής προς την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδος, και είναι αυτονόητο πως θα διορθωθεί.

Δεύτερον, πολλοί θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να ενισχύσει την «πολιτικότητα» της κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Να μπουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά στελέχη που αντιλαμβάνονται καλύτερα τη σχέση πολιτικής και κοινωνίας. Οι μέχρι τώρα διορθωτικές κινήσεις που έχει κάνει, με την υπουργοποίηση του Νότη Μηταράκη στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Κώστα Βλάση ως υφυπουργού Εξωτερικών, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αμφότεροι είναι βουλευτές.

Τρίτο στοιχείο που αναμένεται να έχει το επόμενο κυβερνητικό σχήμα είναι τα νέα πρόσωπα. Ο κ. Μητσοτάκης το έδειξε ήδη από τις επιλογές του στο πρώτο Υπουργικό και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σαφές στο επόμενο σχήμα. Ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει μια σειρά από νέα στελέχη και να τους δώσει χώρο. Η επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η φράση που ειπώθηκε μετά την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», να ισχύσει ευρύτερα και να αποτυπωθεί σε βασικές επιλογές που θα κάνει σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Οι γυναικείες υποψηφιότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της πλήρους εικόνας που θέλει να έχει το Μαξίμου όχι μόνον για το πώς εξελίσσεται το κυβερνητικό έργο αλλά και για το κοινοβουλευτικό παζλ, εξετάζονται ενδελεχώς οι γυναίκες που έχουν εκλεγεί βουλευτές. Στις 7 Ιουλίου εξελέγησαν συνολικά 23 γυναίκες με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτές χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Πρώτον, σε εκείνες που έχουν ήδη διαγράψει μία σημαντική πορεία στον δημόσιο βίο και δεν χρειάζονται συστάσεις. Δεύτερον, σε εκείνες που έχουν ήδη κάποια χρόνια στην πολιτική και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, λαμβάνοντας κάποιο χαρτοφυλάκιο. Η τρίτη κατηγορία είναι οι πρωτοεμφανιζόμενες μεν στη Βουλή, αλλά με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και η τέταρτη είναι όσες είναι πολύ μικρές ηλικιακά, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πολιτική και πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες εμπειρίες. Είναι προφανές πως όταν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να προχωρήσει σε αλλαγές θα στρέψει το βλέμμα κατά κύριο λόγο στις δύο πρώτες κατηγορίες, χωρίς να αποκλείεται και η τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή