Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν

7' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναμφισβήτητα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των σινεφίλ αυτή την εποχή. Και βεβαίως το κορυφαίο όλων αφορά την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Φέτος υπάρχουν εννέα υποψηφιότητες και οι περισσότερες, αν όχι όλες, αξίζουν να βρίσκονται στη θέση αυτή. Το ποια θα φύγει με το χρυσό αγαλματάκι εμείς εδώ στην Ελλάδα θα το γνωρίζουμε τα χαράματα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου. Και ενώ έχουμε ήδη πάρει μία πρόγευση των φαβορί από τις Χρυσές Σφαίρες, τα ΒAFTA και τα υπόλοιπα βραβεία που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η μεγάλη βραδιά κρύβει πάντοτε και εκπλήξεις, οπότε καλό είναι να μην προεξοφλούμε τίποτε. Επειδή εδώ όμως το θέμα μας είναι τα ρολόγια, σκεφτήκαμε, με αφορμή τα Όσκαρ 2020, να βρούμε ποια σύγχρονα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, θα ταίριαζαν «γάντι» στο θέμα της εκάστοτε ταινίας ή στο στυλ και την προσωπικότητα των βασικών πρωταγωνιστών της. Τα ρολόγια που θα δείτε παρακάτω δεν είναι αυτά που φορούν οι ήρωες, αφού, όπως είναι λογικό, οι ενδυματολόγοι επιλέγουν vintage μοντέλα ανάλογα της εποχής που διαδραματίζεται η κάθε ταινία. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις ιδέες που είχαμε…

1. Joker

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-1

Προφανώς δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο αυτονόητη επιλογή. Το Joker του ανεξάρτητου Ρώσου ωρολογοποιού Konstantin Chaykin απεικονίζει το χαρακτηριστικό σαρδόνιο γέλιο του ήρωα των κόμικς, αλλά όχι μόνο για διακοσμητικό λόγο: ολόκληρο το στόμα είναι μία ευφάνταστη ένδειξη φάσεων της Σελήνης!

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-2
KONSTANTIN CHAYKIN Joker

Έχουμε όμως και δεύτερη πρόταση. Προέρχεται από την ελβετική μάρκα RJ (πρώην Romain Jerôme), η οποία λατρεύει τους ήρωες των κόμικς και πολύ συχνά δημιουργεί συλλεκτικές εκδόσεις με θέμα κάποιον από αυτούς. Το 2019 ήταν η σειρά του Joker. Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν απλή σύμπτωση ή εάν εμπνεύστηκαν από την ταινία.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-3
RJ Arraw The Joker

 

2. 1917

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-4

Εφόσον το θέμα της ταινίας είναι πολεμικό και αναφέρεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ιδανικό ρολόι είναι σίγουρα στρατιωτικού τύπου και οι περισσότερες παραδοσιακές ωρολογοποιίες έχουν ιστορία σ’ αυτόν τον τομέα καθώς προμήθευαν με τέτοιου τύπου ρολόγια τα στρατιωτικά σώματα διαφόρων κρατών. Σήμερα αρκετές μάρκες έχουν στη σύγχρονη συλλογή τους remakes ιστορικών μοντέλων, όπως η Longines, η Oris, η Hamilton, η Blancpain, η Breitling κ.ά. Εμείς επιλέξαμε ένα συλλεκτικό μοντέλο που κυκλοφόρησε η Oris το 2017, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου της ρολογιού αεροπορίας χειρός. Το Big Crown Limited Edition 1917 κυκλοφόρησε την ίδια ακριβώς χρονολογία που είναι και ο τίτλος της ταινίας.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-5
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-6
ORIS Big Crown Limited Edition 1917

 

3. Jojo Rabbit

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-7

Πολεμικό το θέμα και αυτής της ταινίας, αν και στην προκειμένη περίπτωση το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται με σατιρική διάθεση. Tο story εκτυλίσσεται στη χιτλερική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Heritage Military 1938 της Longines κυκλοφόρησε το 2019 και είναι πιστό αντίγραφο ενός πρωτότυπου μοντέλου της ελβετικής μάρκας που προοριζόταν για στρατιωτική χρήση.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-8
LONGINES Heritage Military 1938

 

Αλλά και η Oris είχε λανσάρει το πρώτο της μοντέλο αεροπορίας με ημερομηνία με κεντρικό δείκτη το 1938 και ο σύγχρονος απόγονός του με κάσα από μπρούντζο κυκλοφόρησε το 2018 με αφορμή τα 80ά γενέθλια του μοντέλου.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-9
ORIS Big Crown Pointer Date 80th Anniversary

Ένα τρίτο μοντέλο που θα ταίριαζε στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία της ταινίας θα ήταν σίγουρα το Pilot's Watch Automatic Spitfire της IWC Schaffhausen. Με υφασμάτινο μιλιτέρ λουράκι και λιτή, ρετρό σχεδίαση, παραπέμπει σαφέστατα στα στρατιωτικά ρολόγια της μεσοπολεμικής εποχής.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-10
IWC Pilot's Watch Automatic Spitfire

 

4. Ο Ιρλανδός

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-11

Μαφιόζοι με άφθονο χρήμα και ροπή στην πολυτέλεια, που μεσουρανούν στα τέλη της δεκαετίας του 60 και συνεχίζουν ακάθεκτοι την εγκληματική τους δράση και στις επόμενες δεκαετίες. Τι ρολόγια θα μπορούσαν να φορούν οι χαρακτήρες που υποδύονται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι; Εμβληματικά μοντέλα που έγραψαν ιστορία και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενα πόθου και στην σύγχρονη εποχή. Όπως ένα ολόχρυσο Rolex Day-Date 40 ή ένα Patek Philippe Golden Ellipse 5738R ή ένα Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Extra-Thin.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-12
ROLEX Day-Date 40
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-13
PATEK PHILIPPE Golden Ellipse 5738R

 

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-14
AUDEMARS PIGUET Royal Oak Jumbo Extra-Thin

 

5. Κάποτε στο… Χόλιγουντ

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-15

Στην ταινία αυτή του Ταραντίνο, ο Μπραντ Πιτ υποδύεται έναν κασκαντέρ που εργάζεται στη βιομηχανία του κινηματογράφου και ντουμπλάρει τον ηθοποιό που υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ο Πιτ φοράει στην ταινία έναν vintage χρυσό χρονογράφο Citizen 8110 Bullhead, ο οποίος βεβαίως δεν κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Ανατρέχοντας στα σύγχρονα μοντέλα, πολύ ταιριαστό θα ήταν το TAG Heuer Monaco 50th Anniversary Special Edition 70s που κυκλοφόρησε το 2019 με αφορμή τον μισό αιώνα από τη γέννηση του τετράγωνου χρονογράφου Monaco ή ο χρονογράφος Tissot Heritage 1973, με χαρακτηριστικά ογκώδη κάσα που ήταν δημοφιλής τη δεκαετία του ‘70.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-16
TAG HEUER Monaco 50th Anniversary Special Edition 70s
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-17
TISSOT Heritage 1973

 

Στον καρπό του Ρικ Ντάλτον που τον υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα κλασικό ατσάλινο Omega De Ville Tresor Gents, ένα χρυσό Cartier Santos Dumont ή ένα Piaget Altiplano με καντράν από μετεωρίτη.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-18
OMEGA De Ville Tresor Gents
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-19
CARTIER Santos Dumont
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-20
PIAGET Altiplano

 

Η Μάργκοτ Ρόμπι που υποδύεται την νεαρή ηθοποιό και σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, θα ήταν τέλεια με ένα Serpenti Spiga του οίκου Bulgari.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-21
BULGARI Serpenti Spiga

 

6. Παράσιτα

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-22

Πολλοί παράδοξοι χαρακτήρες, μαύρο χιούμορ, ένταση και αντισυμβατική συμπεριφορά συνθέτουν το παζλ της Νοτιοκορεατικής ταινίας που κέρδισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Σκεφτήκαμε ότι ομοίως αντισυμβατικά θα πρέπει να είναι και τα ρολόγια των πρωταγωνιστών. Μία έξυπνη ιδέα είναι τα True Thinline Color της Rado, μοντέλα από κεραμικό σε διάφορα χρώματα σε απολύτως αυστηρό,  μινιμαλιστικό ύφος, όπως και η ιδιοσυγκρασία των Ασιατών ηρώων. Αλλά εάν θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην ταινία, επειδή η Κορέα δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της στον τομέα της ωρολογοποιίας, οι ήρωες του φιλμ θα μπορούσαν να φορούν ρολόγια προερχόμενα από τη γειτονική Ιαπωνία, π.χ. ένα Seiko, ένα Casio G-Shock ή ένα Citizen.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-23
RADO True Thinline Color
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-24
CASIO G-Shock The Origin

 

7. Ford vs Ferrari

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-25

O Ματ Ντέιμον υποδύεται τον θρυλικό σχεδιαστή Κάρολ Σέλμπι, ο οποίος κλήθηκε από τον ιδιοκτήτη της Ford, Χένρι Φορντ Β’, να κατασκευάσει ένα supercar, προκειμένου η Ford να νικήσει τη Ferrari στο ράλι του Λε Μαντο 1966. Στην ταινία ο Σέλμπι, που τον υποδύεται ο Ματ Ντέιμον φοράει στον καρπό του ένα αυθεντικό Heuer Carrera 7753SN. Ένας αξιόλογος σύγχρονος απόγονός του θα ήταν ο χρονογράφος Carrera Calibre 16 της TAG Heuer, που κυκλοφόρησε το 2019. Μία επίσης ωραία επιλογή θα ήταν ο συλλεκτικός χρονογράφος Clifton Club Shelby Cobra της Baume & Mercier, ο οποίος δημιουργήθηκε προς τιμήν του Κάρολ Σέλμπι και της βολίδας Daytona Coupe του 1964.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-26
TAG HEUER Carrera Calibre 16

 

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-27
BAUME & MERCIER Clifton Club Shelby Cobra

 

Όσο για τον δεύτερο πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Κρίστιαν Μπέιλ, στον ρόλο του οδηγού αγώνων Κεν Μάιλς, η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι και πάλι χρονογράφος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα Omega Speedmaster και μάλιστα η πιο πρόσφατη εκδοχή του ιστορικού Moonwatch, που είναι εξοπλισμένο με τον αυθεντικό μηχανισμό 321 που έφερε και το πρωτότυπο μοντέλο. Θα μπορούσε προφανώς να είναι ένα Rolex Cosmograph Daytona σε έκδοση από Oystersteel, ένα μοντέλο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κόσμο του αυτοκινήτου και των αγώνων ταχύτητας. Η ένα Tudor Black Bay Chrono με vintage δερμάτινο λουράκι και κάσα από ατσάλι και κίτρινο χρυσό, που ήταν τόσο δημοφιλής τις δεκαετίες του ’60 και ‘70. 

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-28
OMEGA Speedmaster Moonwatch Calibre 321
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-29
ROLEX Oyster Perpetual Cosmograph Daytona Oystersteel
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-30
TUDOR Black Bay Chrono

 

8. Μικρές κυρίες

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-31

Ταινία εποχής, όταν τα ρολόγια υπήρχαν μόνο στην τσέπη του γιλέκου των ανδρών. Οι γυναίκες δεν συνήθιζαν να κρατούν κάποιο ρολόι, εκτός ίσως από κάποια κρεμαστά ρολόγια κοσμήματα σε μορφή πανταντίφ. Παρόλα αυτά, ένα ρολόι που θα ταίριαζε στις ηρωίδες θα ήταν το Reine de Naples 8918 του οίκου Breguet, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019 και αποτελεί τον σύγχρονο απόγονο ενός γυναικείου ρολογιού που είχε κατασκευάσει ο Abraham-Louis Breguet κατά παραγγελία της βασίλισσας της Νάπολης, Καρολίν Μιρά, η οποία ήταν αδελφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-32
BREGUET Reine de Naples 8918

 

Επειδή όμως εκτός από τις μικρές κυρίες υπάρχουν και κάποιοι κύριοι στην ταινία, όπως ο Τιμοτέ Σαλαμέ, εάν θέλαμε να βρούμε ένα ρολόι που θα του ταίριαζε απόλυτα, αυτό θα ήταν αναμφισβήτητα ένα Reverso της Jaeger-LeCoultre (δεν είναι τυχαία πρεσβευτής της ελβετικής εταιρείας, στην πραγματική του ζωή). Είμαστε ανάμεσα στο ατσάλινο Reverso Tribute Small Seconds και στο νέο Reverso Tribute Duoface, που και τα δύο φορούν χειροποίητα δερμάτινα λουράκια του οίκου Fagliano.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-33
JAEGER-LECOULTRE Reverso Tribute Small Seconds
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-34
JAEGER-LECOULTRE Reverso Tribute Duoface

 

9. Ιστορία γάμου

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-35

Η τελευταία ταινία στη λίστα εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή γι’ αυτό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε ρολόγια που να αρμόζουν στους δύο ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν. Ο Άνταμ Ντράιβερ φαίνεται ότι φοράει ένα Rolex Oyster Perpetual 39 από Oystersteel με μαύρο καντράν. Η εν διαστάσει σύζυγος, που την υποδύεται η Σκάρλετ Γιόχανσον, φοράει και αυτή κάτι αντίστοιχο, ένα Rolex Datejust 31, με κάσα, καντράν και μπρασελέ από κίτρινο χρυσό. Λογικό, αν σκεφτεί ότι ήταν ζευγάρι και επέλεξαν ρολόγια της ίδιας μάρκας.

Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-36
ROLEX Oyster Perpetual 39 Oystersteel
Όσκαρ 2020: Οι ταινίες και τα ρολόγια που τους ταιριάζουν-37
ROLEX Datejust 31 yellow gold

 

Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να σκεφτούμε αρκετές εταιρείες που λανσάρουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα ίδιας αισθητικής. Αλλά δεν θα το κάνουμε τώρα. Επειδή επίκειται η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε με περισσότερα γύρω από το θέμα «ρολόγια για ζευγάρια»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή