Ο κορωνοϊός μολύνει την κινεζική οικονομία

Ο κορωνοϊός μολύνει την κινεζική οικονομία

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ταχύτατη μετάδοση του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία ανά τον κόσμο και κλιμακώνει τη διεθνή απομόνωση της Κίνας, ενεργοποιεί τα ανακλαστικά του Πεκίνου που παράλληλα με τη δημόσια υγεία προσπαθεί να θωρακίσει τη δεύτερη οικονομία του κόσμου με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα. Επιστρατεύοντας κάθε μέσο και κάθε πηγή, η κινεζική ηγεσία έχει διοχετεύσει στην κινεζική οικονομία ενέσεις ρευστότητας ύψους περίπου 243 δισ. δολαρίων. Και μολονότι έχει φαινομενικώς επέλθει κάποια ηρεμία στα κινεζικά χρηματιστήρια, που στην αρχή της εβδομάδας βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, όλα δείχνουν πως η νέα επιδημία λειτουργεί ως καταλύτης, επισπεύδοντας και εμβαθύνοντας σειρά αρνητικών εξελίξεων.

Η νέα επιδημία  βρήκε  την κινεζική οικονομία σε ένα σημείο καμπής. Πολύ προτού αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, η ανάπτυξη της Κίνας είχε ήδη επιβραδυνθεί στους χαμηλότερους ρυθμούς από την εποχή των εξεγέρσεων της πλατείας Τιενανμέν το 1989. Τα τελευταία χρόνια είναι, άλλωστε, σε εξέλιξη η προσπάθεια της κινεζικής ηγεσίας να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, να εγκαταλείψει εκείνο του παγκόσμιου εργαστηρίου και να μεταβεί σε μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας με παράλληλη την τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων. Προπαντός, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας πολιτικής που αποτελεί στρατηγική επιλογή του Πεκίνου: η προσπάθεια να κλείσει  χαίνουσες πληγές και μόνιμες παθογένειες της κινεζικής οικονομίας όπως το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και ο ανεξέλεγκτος δανεισμός.

Οι στρατηγικές αυτές επιλογές αναμφίβολα υπονομεύονται από την ασύμμετρη απειλή της επιδημίας. Μιας επιδημίας που φαίνεται από τα όσα έχουν ώς τώρα συμβεί ότι μεταδίδεται πολύ ταχύτερα από εκείνη της άτυπης πνευμονίας, ή ιού SARS  του 2003. Εκτιμάται, έτσι, ότι πρόκειται να πλήξει και περισσότερο την κινεζική οικονομία. Και ταυτοχρόνως, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας έχει δεχθεί πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο και προσπαθεί να έρθει σε μια έστω επιφανειακή συμφιλίωση με την υπερδύναμη. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν, μάλιστα, ως προσπάθεια του Πεκίνου να κατευνάσει την Ουάσιγκτον την απόφαση που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα  ότι μειώνει στο μισό τους δασμούς σε χιλιάδες αμερικανικά προϊόντα. Η κίνηση προβλέπεται από την προκαταρκτική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, το Πεκίνο ενδέχεται να επικαλεστεί την επιδημία ως παράγοντα «καταστροφής», όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, επειδή εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Ηδη, οι κινεζικές εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο επικαλούνται «ανωτέρα βία» απευθυνόμενες στους προμηθευτές τους. Το ίδιο κάνουν και οι διαπραγματευτές χαλκού ζητώντας από τις εταιρείες ορυχείων σε Χιλή και Νιγηρία να ακυρώσουν τις παραγγελίες. Στη διάρκεια της εβδομάδας ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, προειδοποίησε πως θα αναβληθεί η αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα εξαιτίας της επιδημίας.

Στο μεταξύ, παραμένουν για τρίτη συναπτή εβδομάδα αποκλεισμένες επαρχίες της που αντιπροσωπεύουν το 69% του κινεζικού ΑΕΠ. Οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Πεκίνο στις μετακινήσεις του πληθυσμού για να αναχαιτίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού έχουν καθηλώσει  τουλάχιστον 48 εκατ. ανθρώπους. Και το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται βέβαια η αρχική εστία της επιδημίας, η πόλη Γουχάν που αποτελεί έδρα 384 μονάδων παραγωγής και 89 κέντρων έρευνας και ανάπτυξης. Εκατοντάδες μονάδες παραγωγής και αυτοκινητοβιομηχανίες, ανάμεσα στις οποίες οι Honda Motor, Nissan Motor και Robert Bosch έχουν διακόψει την παραγωγή τους για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και η βιομηχανία κινηματογράφου της Κίνας δέχεται καίριο πλήγμα, καθώς από τις 24 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστές όλες οι αίθουσες σε όλη τη χώρα. Τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια που θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζονται σε τουλάχιστον ένα δισ. δολ. καθώς επρόκειτο για την περίοδο των εορτών του κινεζικού νέου έτους.

Οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς τράπεζες από την Goldman Sachs μέχρι τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, Moody’s επιχειρούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας στην κινεζική οικονομία. Μια πρώτη εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν είναι μια επιβράδυνση σε ρυθμό ανάπτυξης 4,5% από τον στόχο του 6% που είχε θέσει το Πεκίνο για το 2020.

Παρενέργειες

Είναι σαφές πως οι κραδασμοί που θα δεχθεί η οικονομία της Κίνας από την επιδημία του κορωνοϊού θα μεταφερθούν στην παγκόσμια οικονομία της οποίας το 17% αντιπροσωπεύει πλέον ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας. Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας αλλά και της καθοριστικής θέσης της στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία συγκλίνουν σε μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από 0,2% ώς 0,3%. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η μετάδοση του προβλήματος στην παγκόσμια οικονομία θα οφείλεται κυρίως στη γενικευμένη μείωση των εξαγωγών όλων των χωρών προς τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα αλλά και στη μείωση του τουρισμού από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η Moody’s διατυπώνει την πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη: η επιδημία μπορεί να αποδειχθεί για την παγκόσμια οικονομία ο χειρότερος «μαύρος κύκνος», όπως αποκαλείται ένας απρόβλεπτος και μάλλον απίθανος παράγοντας που ανατρέπει τα δεδομένα και προκαλεί αρνητικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή