Ν. Μηταράκης: Αρχίζει τον Μάρτιο η κατασκευή των κλειστών κέντρων για τους μετανάστες

Ν. Μηταράκης: Αρχίζει τον Μάρτιο η κατασκευή των κλειστών κέντρων για τους μετανάστες

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον Μάρτιο προσδιόρισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, την έναρξη της κατασκευής των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με στόχο, όπως είπε, αυτά να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές και να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. 

Οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν, τόνισε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε ότι στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου με βάση τους κανόνες, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα κλείνουν.

Τόνισε, επίσης, ότι στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων τους τρεις μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεώρει ότι αυτοί επαρκούν. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα. 

Όπως είπε, στη συνέχεια, η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.

Επίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει ώστε να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από μετανάστες που έχουν περάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικά προς το Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης, τέλος, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής, είτε πρόκειται για έχοντες άσυλο ή αιτούντες άσυλο ανέρχεται στις 150.000. Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή