Πτώση 0,87% στο Χ.Α. λόγω πιέσεων από τις διεθνείς αγορές

Πτώση 0,87% στο Χ.Α. λόγω πιέσεων από τις διεθνείς αγορές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια των 900 μονάδων συνέχισε να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη Δευτέρα, καταγράφοντας νέα πτωτική συνεδρίαση και ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών όπου οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία έστρεψαν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και προς τα ομόλογα.

Ετσι, για μία ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα –τα οποία σημειώνουν το τελευταίο διάστημα νέο εντυπωσιακό ράλι– κινούνται σε εντελώς αντίθετη πορεία με το Χ.Α., το οποίο δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τους θετικούς καταλύτες που έχουν περάσει. Αν και προς το παρόν η εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να θέλει να εγκαταλείψει το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο και το… 9, καθώς ενδοσυνεδριακά βγαίνουν άμυνες και… σώζουν τον Γενικό Δείκτη από τα χειρότερα, ωστόσο εάν δεν ενισχυθεί ο τζίρος και δεν απορροφηθούν οι πιέσεις που σημειώνονται στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα, δύσκολα θα αποφευχθεί το «αρνητικό» σενάριο. Χθες, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως περαιτέρω διολίσθησή του αλλοιώνει το ανοδικό μομέντουμ του Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 902,98 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 899,99 μονάδες με απώλειες 1,20%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,94 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 922 μονάδες Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,78%, στις 2.261,63 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αντέδρασε ανοδικά κατά 0,36% στις 1.259,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 798,47 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -1,63%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,67%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,28% και την Alpha Bank να ξεχωρίζει ανοδικά στο +0,06%.

Ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συντηρούν τις 900 και 2.252 μονάδες αντιστοίχως, γεγονός που δίνει ακόμα πόντους στο ανοδικό σενάριο, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance. Ωστόσο, κάθε φορά που η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο, ο τραπεζικός είναι αυτός που ανακόπτει την κίνηση, μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2016 και των τελευταίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Μεσοπρόθεσμα, πάντως, όπως επισημαίνει, παραμένει αισιόδοξος περιμένοντας ότι τόσο τα κέρδη των εταιρειών μπορεί να αυξηθούν το επόμενο διάστημα αλλά και οι αναβαθμίσεις των οίκων να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Από την άλλη, ανησυχία γεννά ο χαμηλός τζίρος της αγοράς, ωστόσο θεωρείται και θετικό δεδομένο όσο το χρηματιστήριο δοκιμάζει διόρθωση. Ο τραπεζικός κλάδος σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή