Αγριεύει η σύγκρουση Τουρκίας – Συρίας

Αγριεύει η σύγκρουση Τουρκίας – Συρίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βρεθεί η σύγκρουση μεταξύ του συριακού και του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, καθώς άλλοι πέντε Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και ισάριθμοι συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν από πυρά του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Ταφτανάζ, όπου τουρκικό φυλάκιο δέχθηκε πυρά από τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, διατηρεί φυλάκια στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν οι δύο χώρες αποφάσισαν να μετατρέψουν το Ινλτίμπ σε ζώνη αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο στρατός του Ασαντ, με αεροπορική υποστήριξη από τη Ρωσία, έχει καταλάβει σειρά χωριών και πόλεις που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, επτά Τούρκοι στρατιώτες και ένας προμηθευτής του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων. Ο συριακός στρατός έχασε 13 στρατιώτες την ίδια ημέρα.

Τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών έχουν θέσει σε δεινή δοκιμασία τη ρωσοτουρκική προσέγγιση στο Συριακό. Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης και αποτροπής των χειρότερων, ρωσική αντιπροσωπεία επέστρεψε χθες στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική ηγεσία. Η ρωσική αντιπροσωπεία είχε έναν πρώτο γύρο ατελέσφορων διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά το Σάββατο, ενώ την Κυριακή επισκέφθηκε την Ιορδανία, όπου συζήτησε τις εξελίξεις στο Συριακό με εκπροσώπους του βασιλείου.

Η Αγκυρα απάντησε στην προέλαση των συριακών δυνάμεων στέλνοντας ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τεθωρακισμένων και μονάδων πυροβολικού, στην περιοχή του Ιντλίμπ. Χθες δυνάμεις του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού –αντικαθεστωτικών που υποστηρίζονται από την Τουρκία– εξαπέλυσαν αντεπίθεση, με την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού, για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Σαρακέμπ, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην κουρδική πόλη Αφρίν, η οποία τελεί υπό τουρκική κατοχή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή