Δεύτερος γύρος για τους Δημοκρατικούς

Δεύτερος γύρος για τους Δημοκρατικούς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά τις επεισοδιακές, προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, όπου πρακτικά ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, ο αριστερός Μπέρνι Σάντερς και ο κεντρώος Πιτ Μπούτιτζιτζ φιλοδοξούν να εδραιωθούν στον ρόλο των φαβορί με μια αντίστοιχη επιτυχία τους στις σημερινές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ.

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου τριήμερου έφεραν τον 78χρονο Σάντερς καθαρά στην πρώτη θέση, με τον κατά 40 χρόνια νεότερό του Μπούτιτζιτζ στη δεύτερη. Σημαντική άνοδο, που τη φέρνει στην τρίτη θέση, φέρεται να σημειώνει η Εϊμι Κλόμπουτσαρ, αποσπώντας ψήφους μετριοπαθών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών ύστερα από την απογοητευτική επίθεση του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Αϊόβα.

Προδιαγράφοντας, ουσιαστικά, μια δεύτερη αποτυχία του ο 78χρονος Μπάιντεν, που εμφανιζόταν μέχρι πρότινος φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη οτιδήποτε και αν συμβεί στο Νιου Χαμσάιρ. Προέβλεψε, δε, ότι θα τα πάει πολύ καλύτερα σε άλλες πολιτείες, με ισχυρή παρουσία μαύρων, Λατίνων και άλλων μειονοτήτων. Τόσο η Αϊόβα όσο και το Νιου Χαμσάιρ είναι συντριπτικά «λευκές» πολιτείες, που δεν αντανακλούν τον εθνικό μέσον όρο.

Το προηγούμενο τριήμερο, ο Μπάιντεν εκτόξευσε βέλη εναντίον του Μπούτιτζιτζ με προφανή στόχο να στεγανοποιήσει τις απώλειες μετριοπαθών ψηφοφόρων προς την πλευρά του. «Ας σοβαρευτούμε, αυτός ο τύπος δεν είναι ένας νέος Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους για τον εσωκομματικό του αντίπαλο, ενώ σε άλλη ευκαιρία ισχυρίστηκε ότι δεν κερδίζει ψήφους μαύρων, που αποτελούν βασική δεξαμενή υποστήριξης των Δημοκρατικών.

Στο μεταξύ, ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον εκλογικό αγώνα επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν σε κυκλοφορία βίντεο που έδειχνε την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι να σκίζει αντίγραφο πρόσφατης ομιλίας του στο Κογκρέσο, την ώρα που εκείνος απέδιδε τιμές σε στρατιωτικούς και άλλους προσκεκλημένους. Η Πελόσι ζήτησε να κατεβεί από το Διαδίκτυο το επίμαχο βίντεο, καθώς η ίδια είχε μεν σκίσει αντίγραφο της ομιλίας Τραμπ, αλλά μόνο μετά το τέλος της ομιλίας του. Ωστόσο, ούτε το Facebook ούτε το Twitter δέχθηκαν το αίτημά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή