Απαντήσεις ζητεί η Κομισιόν για το Θριάσιο

Απαντήσεις ζητεί η Κομισιόν για το Θριάσιο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπο να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναζητεί η ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς ελλοχεύει η απειλή της επιστροφής ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η καθυστέρηση των 2,5 ετών στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Θριάσιο και η απόφαση να κυρωθεί το έργο και μετά να σταλεί για έλεγχο στην αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, έχουν εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά της Κομισιόν. Ετσι, η ΓΑΙΑΟΣΕ ανέθεσε σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την απάντηση των ερωτημάτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υποστήριξης χρηματοοικονομικού συμβούλου για την τεχνοκρατική ανταπόκριση επί των ερωτημάτων που τέθηκαν με την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ε.Ε. ζητεί εξηγήσεις, μεταξύ άλλων, για το ελάχιστο τίμημα που ορίστηκε στη σύμβαση παραχώρησης, τους όρους παραχώρησης του ακινήτου, τις εγγυήσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία, τις επιπρόσθετες παροχές. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενώ επρόκειτο για διεθνή διαγωνισμό, η προκήρυξη διατέθηκε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν μόλις δύο μήνες να αξιολογήσουν τις τροποποιήσεις για το τελικό σχέδιο σύμβασης που δόθηκε τον Ιούνιο του 2016 και επέβαλε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Ακόμη σημειώνει πως ενώ απαγορευόταν από τους όρους της προκήρυξης η συμμετοχή εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων (real estate developers), εντούτοις οι όροι του διαγωνισμού επέτρεπαν στον παραχωρησιούχο να λειτουργήσει ως εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Η Κομισιόν ζητεί από την ελληνική πλευρά να εξηγήσει αν οι όροι αυτοί εξασφάλισαν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στον διαγωνισμό. Το υπό διαπραγμάτευση ποσό αποτελείται από έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά την προγραμματική περίοδο 2000-2006. Πρόκειται για δαπάνες συνολικού ύψους 62 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τη λειτουργία του συγκροτήματος. Σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να επιστραφούν τα ποσά αυτά, το πιθανότερο σενάριο είναι ο συμψηφισμός με το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή