Η σύνθετη «εξίσωση» του μεταναστευτικού

Η σύνθετη «εξίσωση» του μεταναστευτικού

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικές της οριακής και ιδιαίτερα σύνθετης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο μεταναστευτικό είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, με τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις οξύτατες αντιδράσεις που διατυπώνονται από τις τοπικές αρχές των νησιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε χθες την προαναγγελθείσα εδώ και καιρό δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρεί στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, χώρων και εκτάσεων ώστε να δημιουργηθούν τα εν λόγω κέντρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι χώροι όπου θα δημιουργηθούν τα κέντρα βρίσκονται: Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου, τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου, τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου, στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω και τέλος τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Κλιμάκωση των αντιδράσεων

Κι ενώ το Μαξίμου επιχειρεί με επιτάχυνση των κινήσεων του να δώσει λύση στον «γόρδιο δεσμό» του προβλήματος, οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων των νησιών οξύνονται, ενώ δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησαν και κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε την αναβολή, της προγραμματισμένης για την Πέμπτη, συνάντησης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών. 

Μιλώντας νωρίτερα, στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο δήμαρχος Μυτιλήνης ζήτησε «να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί» μιλώντας για πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Ο κ. Κυτέλης αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια αλλά και στην απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες. «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, τόνισε ότι «θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot». Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως «από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαία κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή». Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».

«Είμαστε τελείως αρνητικοί» υπογράμμισε και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, όσον αφορά το σχέδιο των επιτάξεων, τονίζοντας πως «για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ». Μιλώντας και αυτός στον ρ/σ Θέμα 104,6, ανέφερε πως το σχέδιο για το νέο κλειστό κέντρο είναι «μη διαχειρίσιμο» εξηγώντας ότι δεν υπάρχει δίκτυο νερού και αποχέτευση. «Το να υδροδοτήσεις μια ολόκληρη πόλη 7.000 ανθρώπων δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες».

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να επιδείξουν όλοι οι δήμαρχοι αλληλεγγύη

Τη θέση της ΚΕΔΕ ότι «είναι θέμα αλληλεγγύης όχι μονο προς τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και προς τους κατοίκους των νησιών να συμφωνήσουμε και να βοηθήσουμε» μετέφερε, επίσης στον ρ/σ «Θέμα» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Θέλουμε να βάλουμε πλάτη αλλά ελάτε να συζητήσουμε εγκαίρως. Υπήρξαν λαθος χειρισμοί, πρέπει να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου». «Δεν μπορεί να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο οι κάτοικοι των νησιών» πρόσθεσε ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει δομή και στα Τρίκαλα «αρκεί να δούμε σε ποιο σημείο θα το κατασκευάσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή