«Τακτοποίηση» ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να πωληθούν

«Τακτοποίηση» ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να πωληθούν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται σειρά κρίσιμων θεμάτων για τη σύννομη λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. – ΕΝΑΕ) ώστε να μπορέσουν αυτά να βγουν σε διαγωνισμό από τον ειδικό διαχειριστή –που έχει τοποθετηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δημοσίου να ανακτήσει μέρος των παράνομων επιδοτήσεων της τάξης των 650 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε.– κατέθεσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο επενδυτών.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι το Δημόσιο παραχωρεί, για είκοσι έτη με δυνατότητα παράτασης, το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το δε δικαίωμα αυτό εκτείνεται και επί του αναγκαίου θαλασσίου χώρου προς εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης ναυπηγείου.

Επίσης ρυθμίζεται το ζήτημα διευθέτησης υφιστάμενων αυθαιρέτων κτιρίων και λοιπών κατασκευών, καθώς και των αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης κτιρίων και λοιπών κατασκευών, που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είτε πρόκειται για εδαφική έκταση κυριότητας της ΕΝΑΕ είτε πρόκειται για εδαφική έκταση κυριότητας της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του ελληνικού Δημοσίου όπως, για παράδειγμα, η έκταση που φιλοξενεί τη σταθερή δεξαμενή των 500.000 τόνων, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της στη Μεσόγειο.

Ακόμα αναστέλλεται η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και επιτρέπεται η μεταβίβαση των κτιρίων και κατασκευών και η σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτών καθώς και η εξέλιξη και ολοκλήρωση κάθε διοικητικής διαδικασίας που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την οργάνωση και εν γένει λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ή άλλης υποστηρικτικής προς αυτά δραστηριότητας από τον μελλοντικό επενδυτή.

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται μεταβατικά και το καθεστώς πυροπροστασίας της ΕΝΑΕ, υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης έτσι ώστε να επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αναλαμβάνει και την πλήρη ευθύνη τήρησης των απαιτούμενων από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρων και μέσων πυροπροστασίας. Παράλληλα, διατηρείται σε ισχύ η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του εναπομείναντος ενεργητικού της ΕΝΑΕ στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης.

Τέλος, ορίζεται πως ο ειδικός διαχειριστής δύναται να μεταβιβάζει ολόκληρο ή κατά τμήματα το ακίνητο του ναυπηγείου και προβλέπεται η κατάργηση των έως σήμερα μη καταργηθέντων, ανενεργών ρυμοτομικών σχεδίων επί εκτάσεως, εντός του χώρου των ναυπηγείων, που αποκτήθηκε με απαλλοτριώσεις για βιομηχανικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή