Μέτρα ενίσχυσης Δ. Μακεδονίας για τη μεταλιγνιτική εποχή

Μέτρα ενίσχυσης Δ. Μακεδονίας για τη μεταλιγνιτική εποχή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις άνω των 2 GW σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία, κήρυξη των λιγνιτικών περιοχών σε ειδικές φορολογικές ζώνες, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη θέρμανση και ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους χάνουν τη δουλειά τους και μέχρι να προσληφθούν σε νέα, είναι τα πρώτα μέτρα αντιστάθμισης των επιπτώσεων από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης το Σάββατο από την Πτολεμαΐδα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη γρήγορη εγκατάσταση από τη ΔΕΗ φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία αλλά και την εγκατάσταση στην περιοχή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205 MW από τα ΕΛΠΕ, στη βάση συμφωνίας με μεγάλη γερμανική εταιρεία που, όπως είπε, θα υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός αντιλαμβανόμενος ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να καλύψει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ορυχεία και μονάδες, ανακοίνωσε την έναρξη το ταχύτερο δυνατόν των αναγκαίων χωματουργικών εργασιών, «έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή».

Αποκατάσταση ορυχείων

Διέξοδο στην απασχόληση θα δώσουν επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, οι εργασίες αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ. «Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, ότι θα αποδοθούν οι πόροι ύψους 130 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από το 2014, καθώς επίσης και ότι οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Οι σχετικοί πόροι για το 2018 και το 2019 υπολογίζονται γύρω στα 60 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης για περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το διαμάντι της ΔΕΗ και έχει αντίθετα μεταμορφωθεί σε βαρίδι».

Υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ ζημιώνεται έντονα από τις αυξημένες τιμές των ρύπων (CO2). To 2018 ζημιώθηκε με 200 εκατ. ευρώ, το 2019 με 300 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς ακόμη περισσότερα το 2020, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Στη σημαντική επιβάρυνση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης. Το κόστος της παραγωγής από λιγνίτη εκτινάχθηκε από τα 40 ευρώ/MWh στα 90-100 ευρώ/ ΜWh, είπε, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να ζημιώνεται κατά 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Πτολεμαΐδα 5»

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5», ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι η μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 αλλά με διαφορετικό μείγμα καυσίμου. Ο κ. Στάσσης υποστήριξε ότι η απολιγνιτοποίηση δεν είναι σημερινό σχέδιο. Ως διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2011 οπότε και έκλεισαν οι πρώτες μονάδες και συνολικά μέχρι σήμερα έχει κλείσει περίπου το 1/3 των λιγνιτικών μονάδων (6 από τις 16) της Δυτικής Μακεδονίας, είπε.

Αλλες 4 μονάδες, οι 2 της Καρδιάς και οι 2 του Αμυνταίου, θα κλείσουν το 2020 και το 2021, καθώς έχουν εξαντλήσει κατά πολύ τα χρονικά όρια λειτουργίας τους και αυτό ήταν ήδη αποφασισμένο. Σημείωσε ακόμη ότι το 2008 η παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη ήταν 32 GW και το 2019 μόλις 10 GW, όπως επίσης ότι το 2008 οι μονάδες της ΔΕΗ έκαιγαν 50-60 εκατ. τόνους λιγνίτη και το 2019 μόλις 12 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή