Αισιοδοξία Πικραμμένου για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Αισιοδοξία Πικραμμένου για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία ότι θα λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και το έργο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα προχωρήσει επιτέλους με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε να «τρέξει» το πρότζεκτ του συγκεκριμένου έργου.

Ο κ. Πικραμμένος προήδρευσε σε σύσκεψη στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών και μετά την ολοκλήρωση της τόνισε πως για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το έργο κι έγινε καταγραφή των προβλημάτων, που, όπως είπε, είναι κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση, το ιδιοκτησιακό, τις παραχωρήσεις και τη χρηματοδότηση του Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στον χώρο κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου (και πάλι στο Διοικητήριο) για να διαπιστωθεί η όποια πρόοδος και ο σκοπός είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη η οποία θα επιτρέπει την ανέγερση και την τοποθέτηση του κτιρίου στο πιο κατάλληλο μέρος μέσα στο χώρο, αλλά και συγχρόνως να περιβληθεί το κτίριο από ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο δήμαρχος ανέλαβε να διευκρινίσει κάποια πράγματα σχετικά με την ιδιοκτησία του Δήμου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου αρνήθηκε να απαντήσει και είπε χαρακτηριστικά: «Οχι, δεν θέλω να το κάνω σαν το Ελληνικό. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι παρακινδυνευμένο».

«Μετά από πέντε χρόνια που δεν είχε γίνει τίποτε για το συγκεκριμένο έργο ξαναμπαίνει το τρένο στις ράγες του, υπάρχει η καλή βούληση, υπάρχει ο συντονιστής της όλης προσπάθειας, ο κ. Πικραμμένος, και θεωρώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα. Έως τότε, θα κάνουμε όσες συσκέψεις χρειαστούν για να αντιμετωπίσουμε τα όποια ζητήματα είναι ανοιχτά», δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

"Ηταν σοφή η επιλογή του προέδρου της κυβέρνησης να ορίσει τον αντιπρόεδρο κ. Πικραμμένο ως επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ", τόνισε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: " Το θέμα είναι να γίνει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος το συντομότερο δυνατό, στην καλύτερη δυνατή θέση και να έχει τις προσβάσεις αυτές έτσι ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Εγώ δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αλλά γι' αυτό βρεθήκαμε όλοι σήμερα εδώ και θα βρεθούμε πολλές φορές για να δώσουμε τις λύσεις στα θέματα αυτά". Για τον εαυτό του ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι προφανώς θα βοηθήσει, θα συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις που έχει, με παραχωρήσεις οικοπέδων, με τις υπηρεσίες του, ώστε να υπάρξουν άμεσα λύσεις για όλα τα θέματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Νταβίντ Σαλτιέλ χαιρέτισε τη στάση και τη θέση της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου της, που, όπως είπε, «με την παρουσία του, επιτέλους, δρομολογήθηκαν κάποιες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην απαρχή των εξελίξεων του Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος».

«Πρέπει κάποτε να αρχίσουμε», είπε ο κ. Σαλτιέλ και σημείωσε: «Να λύσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια. Τα θέματα είναι απλά, αλλά είναι για μένα. Έχουμε ένα συμβόλαιο που υπογράψαμε για 15 στρέμματα για 30 χρόνια. Εκείνο το οποίο ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν ότι θα έπρεπε να επεκταθεί το συμβόλαιο για 99 χρόνια. Αυτό είναι μια υπουργική πράξη, θα μπορούσε να είχε γίνει. Στη συνέχεια τα 15 στρέμματα έγιναν τρία. Σήμερα ξαναδιαπιστώσαμε ότι χρειάζονται τα 15 στρέμματα, διότι πήγαμε στον χώρο που θα ανεγερθεί το Μουσείο και είδαμε ότι κάναμε ένα Μουσείο σε μια γωνία μέσα, σαν να ντρέπεται το Μουσείο να υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό το Μουσείο και να μην είναι σωστό».

Είπε, επίσης, ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένα έργο που θα τιμήσει τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τους νεκρούς της, διότι ήταν Έλληνες πολίτες οι 50.000 Εβραίοι που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα και ο ίδιος είναι υπερήφανος που θα γίνει αυτό 75 χρόνια μετά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή