Σε ανασχηματισμό προχωρεί αύριο ο Μπόρις Τζόνσον

Σε ανασχηματισμό προχωρεί αύριο ο Μπόρις Τζόνσον

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου θα προχωρήσει αύριο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με πρωταρχικό στόχο να αποκαταστήσει το κλίμα ενότητας στις τάξεις των Συντηρητικών. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι από το ποιοι πολιτικοί θα εκδιωχθούν από την κυβέρνηση θα φανεί κατά πόσον παραμένει αμείωτη η επιρροή του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς. Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος και θα ακολουθήσει δεύτερος πολύ ευρύτερος το φθινόπωρο, μαζί με την πολυαναμενόμενη αναδιοργάνωση των υπουργείων που προωθεί ο Κάμινγκς. Σύμφωνα με δεύτερο σενάριο, ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και ενδεχομένως θα περιλαμβάνει την εκπαραθύρωση του υπ. Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος είχε αναλάβει το υπουργείο πριν από μόλις επτά μήνες.

Οι σχέσεις του Τζαβίντ με τον Κάμινγκς επιδεινώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τον πρώτο να θέλει να ακολουθήσει σχετικά συντηρητική δημοσιονομική πολιτική. Αντιθέτως, ο Κάμινγκς συμβουλεύει τον Τζόνσον να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες ώστε να ενισχύσει τη χώρα ενόψει Brexit και να βοηθήσει τους Τόρις να διατηρήσουν τις έδρες που κέρδισαν στη βόρεια Αγγλία από τους Εργατικούς. Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε δηκτικά στις πρόσφατες δηλώσεις Τζόνσον ότι επιθυμεί εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. ανάλογη με αυτή που έχει η Αυστραλία, υπενθυμίζοντας ότι η Ενωση δεν έχει εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή