Η Εκκλησία έχασε τον εκσυγχρονιστή Μαρξ

Η Εκκλησία έχασε τον εκσυγχρονιστή Μαρξ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ο καρδινάλιος, που οδηγεί μοτοσικλέτα και καπνίζει, είχε υιοθετήσει τολμηρές θέσεις σε σχέση με φλέγοντα ζητήματα της Καθολικής Εκκλησίας.

Προ εξαετίας, ο Μαρξ είχε εκλεγεί επικεφαλής της επισκοπικής συνόδου της Γερμανίας με ατζέντα προσεκτικού μεταρρυθμιστή, αλλά οι θέσεις του έγιναν ριζοσπαστικότερες στη διάρκεια της θητείας του, καθώς η Εκκλησία συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις για δεκαετίες σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες ιερείς. Προ διετίας, ο Μαρξ παρουσίασε έκθεση στην οποία καταγράφονταν όλα τα γνωστά περιστατικά στους κόλπους της Εκκλησίας της χώρας.

Με αφορμή την έρευνα αυτή, ο επικεφαλής της επισκοπικής συνόδου σταμάτησε να ασχολείται μόνο με ζητήματα όπως η θεία κοινωνία των διαζευγμένων και ασχολήθηκε με την αγαμία των κληρικών, τα ταμπού γύρω από την ομοφυλοφιλία και την πιθανή χειροτονία γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ζιντόιτσε», ο Μαρξ είχε αναφέρει ότι η υποχρεωτική αγαμία και η απόλυτη καταπίεση της σεξουαλικότητας μπορεί να δημιουργούν επιβαρυντικό περιβάλλον για τη διάπραξη των σεξουαλικών αδικημάτων και για τη συγκάλυψή τους.

«Το γεγονός ότι ο Μαρξ άνοιξε διετή διάλογο στους κόλπους της Εκκλησίας για τα ζητήματα αυτά οδήγησε στην έκφραση σκληρής κριτικής από τη σύνοδο των επισκόπων, αλλά και σφοδρών αντιδράσεων κυρίως από τους επισκόπους της Βαυαρίας», σημείωσε η «Ζιντόιτσε», παρατηρώντας ότι οι αντίπαλοι του Μαρξ τον κατηγόρησαν ότι οδηγεί την Καθολική Εκκλησία «σε προτεσταντοποίηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή