Τραπεζικό άλμα 3,66% έδωσε σημαντική ώθηση στο Χρηματιστήριο

Τραπεζικό άλμα 3,66% έδωσε σημαντική ώθηση στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ανάσα έδωσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο η ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και οι θετικές εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν δεχθεί έντονες πιέσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει άλμα προς τις 917 μονάδες και να πάρει απόσταση… ασφαλείας από την κρίσιμη στήριξη των 900 μονάδων. Με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να αποτελεί το «κλειδί» για την πορεία του Χ.Α., οι αναλυτές υπογράμμιζαν τις τελευταίες ημέρες πως αν δεν δούμε κάποια αποφασιστική κίνηση από το μέτωπο των τραπεζικών μετοχών, δύσκολα η αγορά θα κρατήσει το ανοδικό μομέντουμ. Η χθεσινή αντίδραση το απέδειξε αυτό ξεκάθαρα, με το μίνι ράλι να μεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα… σήματα από την αγορά ομολόγων παρέμειναν ισχυρά, καθώς η απόδοση του 10ετoύς υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο μόλις… 1,005%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 917 μονάδες, ενώ κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, με υψηλό ημέρας τις 917,62 μονάδες (+1,62%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,86 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 2.296,31 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,10% στις 1.285,90 μονάδες και τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,66% στις 827,72 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +5,61%, την Πειραιώς στο +5,37%, την Εθνική στο +2,82% και τη Eurobank στο +1,27%.

Τη σημαντική υπεραπόδοση των Alpha και Πειραιώς απέδωσαν οι αναλυτές στην πολύ θετική έκθεση της JP Morgan μετά και το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αναβάθμιση της Alpha Bank και της Πειραιώς σε overweight, ενώ διατήρησε την overweight στάση της για την Εθνική και υποβάθμισε τη Eurobank σε neutral λόγω των «ανεβασμένων» αποτιμήσεων. Για την Alpha Bank βλέπει περιθώριο ανόδου 46% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της, για την Πειραιώς 41%, για την Εθνική 34% και για τη Eurobank 34% επίσης.

Η JP Morgan σημείωσε πως η ορατότητα στα σχέδια μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι δράσεις στις οποίες προχωρεί η ελληνική κυβέρνηση για τα NPEs αναμένεται να ενισχύσουν τα σχέδια αυτά.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, τόνισε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν αντανακλούν ακόμη πλήρως τη μείωση των NPEs και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, και υπογράμμισε πως μαζί με τις τουρκικές τράπεζες αποτελούν το αγαπημένο της «στοίχημα» στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή