Το mea culpa για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Το mea culpa για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα αυτοκριτικής για τα τεσσεράμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποτελεί το απολογιστικό κείμενο το οποίο συνέταξαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς και θα τεθεί προς έγκριση, αλλά και πιθανές αλλαγές από την Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο ογδόντα σελίδων κείμενο υπάρχει παραδοχή για την απουσία προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κυβερνητικών καθηκόντων που ανέλαβε το 2015, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι είχαν παραγνωριστεί οι πραγματικές συνθήκες. Ανάμεσα στις παρερμηνείες της τότε ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θεώρησε δεδομένη τη στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλων χωρών που ήταν χρεωμένες, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη.

Ως προς την πρώτη περίοδο, υπάρχει επίσης η παραδοχή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αντιληφθεί ότι ο «εκβιασμός» ελληνικής χρεοκοπίας δεν λειτουργούσε απέναντι στους Ευρωπαίους, καθώς μετά το 2012 είχαν θωρακιστεί έναντι ενός πιθανού πιστωτικού επεισοδίου. Υπάρχει ακόμη η παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κακή εικόνα για την κατάσταση στο Δημόσιο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και τα ΜΜΕ. Στο κείμενο υπάρχει παραδοχή ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις οδήγησαν στην αποξένωση της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν κατόρθωσαν να αντιστρέψουν οι διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων μηνών πριν από τις εκλογές.

Μάλιστα, το χρονικό σημείο των παροχών περιγράφεται ως λανθασμένο, καθώς δόθηκε η εντύπωση εξαγοράς της ψήφου λίγο πριν από τις εκλογές.  Οι τρεις συγγραφείς περιγράφουν ως λανθασμένη την επιλογή διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αντιθέτως, τονίζουν, οι αυτοδιοικητικές θα έπρεπε να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές εκλογές. Στο κείμενο υφίσταται και αναφορά στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Εκτιμάται ότι η συνεργασία είχε έναν θετικό στόχο, ο οποίος ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ περιγράφεται ως «έντιμη συνεργασία» παρά τις επιμέρους διαφωνίες, όπως αυτή που σημειώθηκε κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τονίζεται, πάντως, ότι η συγκατοίκηση είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και θα έπρεπε να έχει τερματιστεί  νωρίτερα. Επισημαίνεται ακόμη ότι από την προεκλογική εκστρατεία απουσίαζε η εικόνα της προοπτικής και του μέλλοντος και πως ήταν μια αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και θετικά σημεία στην εκτίμηση των τριών συγγραφέων. Για παράδειγμα, το τρίτο μνημόνιο περιγράφεται ως πολύ θετικότερο από το πακέτο Γιούνκερ, κάτι που παρουσιάζεται και ποσοτικοποιημένα. Επιπλέον, θετική χαρακτηρίζεται η λήψη των κοινωνικών μέτρων που επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να παρουσιάζει επιτεύγματα πέρα από τα μνημονιακά μέτρα – κάτι που εκτιμάται πως διέσωσε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μοίρα που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία παρουσιάζεται ως θετικό επίτευγμα, καθώς ενίσχυσε τις γεωπολιτικές δυνατότητες της χώρας και το διεθνές προφίλ της. Επιπλέον, η ίδια η κίνηση συγγραφής ενός απολογιστικού κειμένου, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την ήττα στις εκλογές, περιγράφεται ως σημαντικό βήμα, που δεν έχουν κάνει άλλα κόμματα μέχρι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή