Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο

8' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ήσυχη, καθαρή, καταπράσινη πόλη με τους γαστρονομικούς πειρασμούς, όπου απολαμβάνεις το να είσαι Ευρωπαίος πολίτης.

Η μικρή «προστατευόμενη» της UNESCO μεγαλώνει αρμονικά ανάμεσα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Χτισμένη μεταξύ των ποταμών Alzette και Petrusse, χωρισμένη σε δύο τμήματα, ένα πιο ψηλό και βραχώδες και ένα πιο επίπεδο, γεμάτη από διάσπαρτα πέτρινα σπίτια, που θυμίζουν κάστρα ενός σύγχρονου παραμυθιού, ήσυχα δρομάκια, που οδηγούν σε παλάτια, και πράσινα μονοπάτια, που εγκαθιδρύουν στην πόλη την αρμονία της φύσης, η πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου μπορεί να θεωρηθεί η ήρεμη δύναμη της Ευρώπης.

    

Σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο-1

Το άγαλμα της «Χρυσής Κυρίας» στην Πλατεία Συντάγματος. © Boening/Zenit/laif

Πίσω από τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame, θα βρεθείτε στην Place de la Constitution (Πλατεία Συντάγματος), όπου η «Χρυσή Κυρία» επιβλέπει την πόλη από ψηλά. Το γλυπτό δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ερχόμενος κανείς στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λεπτεπίλεπτο αυτό άγαλμα. Όμως θα ήταν ανακριβές. Υπάρχουν πολλές ακόμα όμορφες γωνιές, πάρκα με ατελείωτο πράσινο και πλακόστρωτα δρομάκια για να ανακαλύψει. Επιπλέον, όπου κι αν περπατήσετε, οι υπηρεσίες και οι υποδομές γύρω σας επιβεβαιώνουν το «υψηλό βιοτικό επίπεδο» που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου.

Η πιο γνωστή γέφυρα της πόλης ονομάζεται Γέφυρα του Αδόλφου και συνδέει την boulevard Royal της Ville Haute του ιστορικού κέντρου με την Avenue de la Liberte της περιοχής του σιδηροδρόμου (Gare). Έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και θεωρείται σύμβολο της ανεξαρτησίας του Λουξεμβούργου. Θα διασχίσετε τη γέφυρα μέσω του μονοπατιού για τους πεζούς, είτε μέσα σε ένα τέταρτο είτε σε πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς η θέα από εδώ ενδείκνυται για να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες διάφορα γνωστά αξιοθέατα, όπως την πλακόστρωτη Place Guillaume ΙΙ με το Δημαρχείο και τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame. Ο ποταμός Petrusse, που κυλά ακριβώς κάτω από τα πόδια των περιπατητών, πείθει και τους πιο βιαστικούς να κοντοσταθούν για λίγες στιγμές ηρεμίας.

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο-2

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι αξίες των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. © Tim Van de Velde/The New York Times

Μια βόλτα στο Kirchberg ή αλλιώς την περιοχή των τραπεζών –εδώ βρίσκονται και κτίρια που στεγάζουν όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο– θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Αντίθετα με μεγαλουπόλεις, όπως αυτή του Λονδίνου ή ακόμα περισσότερο της Νέας Υόρκης, το Λουξεμβούργο, παρότι ισχυρό οικονομικό κέντρο, διαθέτει μια ηρεμία και μια γαλήνη που ξαφνιάζουν. Οι άνθρωποι είναι πολύ περιποιημένοι, φορούν –μάλλον– ακριβά σύνολα, δείχνουν ωστόσο απαλλαγμένοι από άγχος και βιασύνη.

Τα μουσεία της πόλης

Ακόμα και αυτοί που ισχυρίζονται ότι βαριούνται τις επισκέψεις στα μουσεία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αξίζει να κάνουν μια εξαίρεση και να επισκεφτούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λουξεμβούργου MUDAM, χωρίς να αμελήσουν μια στάση στο φουτουριστικό καφέ του, που μοιάζει με θερμοκήπιο-σαλέ. Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Kirchberg και φέτος τον χειμώνα υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ισόγειο με την έκθεση «The Last Resort» (έως 13/4/2020), μια ποιητική εκδοχή του Διαφωτισμού. Στη μόνιμη συλλογή του, το μουσείο διαθέτει περισσότερα από 200 έργα ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος. Στον δρόμο προς το MUDAM θα συναντήσετε και το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά κτίριο της Φιλαρμονικής, όπου, αν είστε λάτρεις του είδους, ίσως βρείτε να παρακολουθήσετε κάποια ενδιαφέρουσα παράσταση τις ημέρες της διαμονής σας. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του (mudam.com).

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο-3

Το κτίριο της Φιλαρμονικής της Πόλης του Λουξεμβούργου στη μοντέρνα περιοχή Kirchberg. © Georg Knoll/laif

Eπιστρέφοντας προς το κέντρο, το Μουσείο της Πόλης του Λουξεμβούργου (citymuseum.lu) και το αντίστοιχο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (mnha.lu) βρίσκονται εκεί έτοιμα να μυήσουν τους επισκέπτες τους στη μαγεία των λούξικων παραδόσεων. Έξω ακριβώς από το κέντρο της πόλης βρίσκεται η πινακοθήκη Villa Vauban (villavauban.lu), η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο που εξωτερικά θυμίζει σκηνικό από ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και στο εσωτερικό της θα δείτε μερικούς εκθεσιακούς θησαυρούς.

Μικρά μυστικά

Ένα από τα πράγματα που αξίζει να κάνετε στο Λουξεμβούργο είναι να περιηγηθείτε δίχως πρόγραμμα. Να θαυμάσετε τα μινιμαλιστικά γλυπτά σύγχρονης τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, να περπατήσετε μέχρι την Place du Theatre και τον Δημοτικό Κινηματογράφο Cinematheque de la Ville, όπου κάθε απόγευμα στις έξι, πληρώνοντας το αντίτιμο των τριών ευρώ, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ταινίες του παλιού ευρωπαϊκού σινεμά.   

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο-4

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, θα δείτε σύγχρονη τέχνη σε διάφορα σημεία, όπως το γλυπτό «La grande fleur qui marche» του Fernand Leger. © Dagmar Schwelle/laif

Σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από τον κινηματογράφο, υπάρχει η Librairie Alinea (5 Rue Beaumont). Το βιβλιοπωλείο έχει μια απίστευτη συλλογή από κόμικ και βιβλία, ενώ στην είσοδο καλωσορίζει τους επισκέπτες του με τη φράση του Σλαβόι Ζίζεκ: «Ο κινηματογράφος είναι η απόλυτα ανώμαλη τέχνη. Δεν σου δίνει αυτό που επιθυμείς, αλλά σου λέει πώς να ξεκινήσεις να το επιθυμείς». Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ernster (ernster.com) επικεντρώνεται στη γαλλόγλωσση λογοτεχνία, ωστόσο το καινούργιο βιβλιοπωλείο της Rue de la Reine 4, στο κέντρο της πόλης, πίσω από τη Notre Dame, διαθέτει πολλές εκδόσεις στα αγγλικά.

Μετά τις αγορές βιβλίων, κατευθυνθείτε προς την κεντρική Place d’Armes για καφέ ή ποτό. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, ακριβώς έξω από την πλατεία, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και αποτελεί ιδανικό σημείο αν θέλετε να είστε κάπου κεντρικά, ήσυχα και με όμορφη θέα (εκτός από τις Δευτέρες, που παραμένει κλειστή).

Η πόλη της ευζωίας 

   

Το Λουξεμβούργο δεν είναι μόνο όμορφο ούτε απλώς ένα μέρος που μπορεί να παράσχει πολιτιστικές διεξόδους στους επισκέπτες και στους κατοίκους του. Μέσα στα πιο σημαντικά μέτρα, αναφορικά με τη διευκόλυνση των πολιτών, της κυβέρνησης του Ξαβιέ Μπετέλ είναι η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών στα ΜΜΜ. Μια πόλη-κράτος βαθιά θρησκευόμενη (κυρίως είναι χριστιανοί καθολικοί), που πιστεύει αθόρυβα και προσπαθεί να διασώσει τη λουξεμβουργιανή γλώσσα της, μείγμα γερμανικών και φλαμανδικών, δίνοντας κίνητρο σε όσους αποφασίζουν να δουλέψουν εκεί να τη μάθουν και να πάρουν την υπηκοότητα. Μια πόλη που με κάθε τρόπο επιδιώκει την καλή ζωή των κατοίκων της.

Αστέρια και μπιστρό: Και μιλώντας για καλή ζωή, το Λουξεμβούργο θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γαστριμαργικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής αριθμεί πάνω από δέκα εστιατόρια με αστέρια Μισελέν, όπως είναι το Mosconi (13 Rue Munster, τηλ. +352 546994, mosconi.lu), ενώ για τους πιο μετρημένους στη σπατάλη χρημάτων για το φαγητό διαθέτει πολλά μπιστρό και εστιατόρια με λογικές τιμές και φανταστικά πιάτα. Ένα από αυτά είναι το Flowers Kitchen (7 Rue Glesener, τηλ. +352 28996982, flowerskitchen.lu) με τα εξαιρετικά energy bowls του για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Στην κάτω πόλη υπάρχει η Brasserie Mansfeld (3 Rue de la Tour Jacob, Clausen, +352 439011, brasserie-mansfeld.lu), σε ένα παλιό αρχοντικό με μυρωδιές ωραίας γαλλικής κουζίνας και σπεσιαλιτέ της το chateaubriand.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή της Brasserie Lannexe (7 Rue du Saint Esprit, τηλ. +352 26262507, lannexe.lu), ενώ, αν κάποιος επιμένει στο γαλλικό φαγητό, αξίζει μια degustation στο Um Plateau (6 Plateau Altmuenster, τηλ. +352 26478426), που έχει ωραία θέα στην πόλη και ενδιαφέρουσα μπάρα με ιδιαίτερα κοκτέιλ. Αν πάλι έχετε διάθεση για κάτι πιο έθνικ, τότε το Mamacita είναι μια καλή επιλογή (9 Rue des Bains, τηλ. +352 26262396, mamacita.lu), αλλά και το Tandoori (225 Rue de Beggen, τηλ. +352 432925). Παρεμπιπτόντως, οι ιδιοκτήτες του Mamacita έφτιαξαν πρόσφατα και το Baazar στην Place Guillame, το οποίο διαθέτει ενδιαφέρουσα μπάρα και ένα μικρό μενού για τσιμπολογήματα.

Για ποτό, οι φαν του τζιν θα λατρέψουν το Go Ten (10 Rue du Marche aux-Herbes, τηλ. +352 26203652) απέναντι από το Παλάτι του Δούκα, ενώ στο Saumur Club (saumur.lu) πρέπει όλοι να μάθουν ότι όσοι καταφέρουν να μπουν δεν κοιμούνται ποτέ. Τουλάχιστον όχι μέχρι να ξημερώσει για τα καλά.

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο-5

Οι hipsters πίνουν τον καφέ τους στον «READY?». © Laura Seidlitz/lauraseidlitz.com

Κάτι γλυκό για το τέλος: Στις στάσεις που θα κάνετε για γλυκό –για να πάρετε ενέργεια και να συνεχίσετε τις βόλτες–, πρώτη είναι αυτή στο Kaale Kaffi (9 Rue de la Boucherie, τηλ. +352 26262501). Ένα υπέροχο, σκοτεινό παλαιοπωλείο, που σερβίρει ανάμεσα σε αντίκες καφέ και γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια της ιδιοκτήτριας – δοκιμάστε το υπέροχο χειροποίητο παγωτό της. Τα Σαββατοκύριακα, στο υπόγειο του μαγαζιού λειτουργεί vintage shop με εξαιρετικές επιλογές ρούχων σε λογικές τιμές. Το Konrad Kafe (7 Rue du Nord, τηλ. +352 26201894) έχει εξίσου δυνατά γλυκά και μεγαλύτερη ποικιλία και ωραία διακόσμηση. Αν πετύχεις live στον κάτω όροφο, μην το χάσεις. Ο χίπστερ παλμός της πόλης χτυπάει κάτω από τα κρεμασμένα ποδήλατα του READY? (35 Avenue du Bois), ενώ το Cocottes (cocottes.lu) είναι πάντοτε διαθέσιμο για ένα δυναμωτικό smoothie ή κάποιο healthy σνακ.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Προγραμματίστε έναν περίπατο στο κάστρο Vianden (Montee du Chateau, castle-vianden.lu) στα βόρεια της πρωτεύουσας. Χτισμένο μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα πιο καλά οχυρωμένα κάστρα δυτικά του Ρήνου, το οποίο αποκαταστάθηκε το 1977 για να εξελιχθεί σε ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας.

Η όρεξη για περπάτημα μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί στο Grund και στο Clausen, δύο περιοχές (η μία συνέχεια της άλλης) της κάτω πόλης έτοιμες να προσφέρουν ωραίες εικόνες και χαλάρωση.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Μπορείτε να ταξιδέψετε με απευθείας πτήση από Αθήνα (ενδεικτική τιμή από 170 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο). Από το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου έως την πόλη η απόσταση είναι περίπου 25 λεπτά με το λεωφορείο 16.  

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Parc Beaux Arts (1 Rue Sigefroi, parc-beaux-arts-hotel.hotels-in-luxembourg.com). Από 269 ευρώ η σουίτα για δύο άτομα χωρίς πρωινό. Σε απόσταση 300 μ. από το κέντρο της πόλης και στα 180 μ. από το παλάτι του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου.

• Coque Hotel (2 Rue Leon Hengen, coque.lu). Δίκλινο από 165 ευρώ με πρωινό. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα φουτουριστικό κτίριο στην πεδιάδα Kirchberg, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ΕΕ, σε απόσταση 8 λεπτών οδικώς από την πόλη του Λουξεμβούργου.

• Επίσης, στο Λουξεμβούργο υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα και δωμάτια για Airbnb (airbnb.com/a/Luxembourg-Luxembourg-District-Luxembourg). Από 65 ευρώ για δύο άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή