Διμέτωπος ΚΙΝΑΛ με «όχημα» το νέο ασφαλιστικό

Διμέτωπος ΚΙΝΑΛ με «όχημα» το νέο ασφαλιστικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα καταψηφίσουμε τον νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση». Αυτή η αποστροφή από τη χθεσινή ομιλία της Φ. Γεννηματά συμπυκνώνει εν πολλοίς το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει το ΚΙΝΑΛ με αφορμή το νέο ασφαλιστικό, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Βουλή.

Φυσικά, κοινός νόμος των δύο προαναφερθέντων υπουργών δεν υφίσταται. Ωστόσο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την τοποθέτησή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ διατήρησε τους σκληρούς τόνους κατά της κυβέρνησης, κράτησε παράλληλα στο «κάδρο» της κριτικής και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας έτσι τις διαχωριστικές γραμμές που έχει θέσει η Χαρ. Τρικούπη απέναντι στην αξ. αντιπολίτευση, εν μέσω των προσπαθειών της Κουμουνδούρου για δημιουργία κοινού μετώπου στα κοινωνικά ζητήματα.

Στο σύνολό της η ομιλία της κ. Γεννηματά επιβεβαίωσε τη στρατηγική κατεύθυνσή της για τακτική «σκληρού ροκ» απέναντι στο Μαξίμου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι διαμόρφωσε τις θέσεις της «αποστρεφόμενη τον διάλογο και πίσω από κλειστές πόρτες» και χαρακτηρίζοντας «ψευδεπίγραφο» τον τίτλο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ανατρέχοντας σε ήδη κατατεθειμένες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, αλλά και προαναγγέλλοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα, η κ. Γεννηματά επιχείρησε να αναδείξει τον κεντρικό ρόλο που επιθυμεί να παγιώσει για την παράταξη σε πεδία με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε, και αυτή καθεαυτή η χθεσινή εκδήλωση, με την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά να αποτελεί ταυτόχρονα και… προθέρμανση για τη νέα σύγκρουση που αναμένεται σε επίπεδο αρχηγών την Παρασκευή για τα εργασιακά.

Επιπλέον, το γεγονός πως από τη Χαρ. Τρικούπη στάθηκαν ιδιαίτερα στην «ισχυρή παρουσία» των κοινωνικών εταίρων στη χθεσινή εκδήλωση αντικατοπτρίζει και την πρόθεση του ΚΙΝΑΛ να ποντάρει στην επιρροή του στον ευρύτερο συνδικαλιστικό χώρο, πεδίο στο οποίο εκτιμά ότι διατηρεί ισχυρό προβάδισμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, δριμύτατη επίθεση κατά του Μαξίμου εξαπέλυσαν, εκτός του ΚΙΝΑΛ, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις, με την έκδοση της ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων, χώρων και εκτάσεων ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στα νησιά.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, έκανε λόγο για «απόλυτο αδιέξοδο της κυβέρνησης», καλώντας τη να πάρει πίσω τη σχετική ΠΝΠ, ενώ προέβη και σε σαφή αναφορά για τη στάση της Ν.Δ. ως αξ. αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως «ο εθνολαϊκισμός δεν εξαργυρώνεται κομματικά, πληρώνεται πολιτικά». Σε εξίσου υψηλούς τόνους κινήθηκε και η Χαρ. Τρικούπη, μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους», αλλά και για «ασκήσεις αυταρχισμού εναντίον των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ πυρά εξαπέλυσε και το ΚΚΕ καταλογίζοντας στο Μαξίμου πως «καταδικάζει τα νησιά να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της Ε.Ε., εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή