Μαρμελάδα από γάλα και βανίλια

Μαρμελάδα από γάλα και βανίλια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρτε μία πρώτη γεύση από το νέο τεύχος «Γλυκές Αλχημείες», το οποίο θα κυκλοφορήσει με την «Καθημερινή» αυτής της Κυριακής και είναι αφιερωμένο στις χειμωνιάτικες μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Επιλέξαμε μία από τις πιο ασυνήθιστες συνταγές, μία απίστευτη μαρμελάδα από γάλα και βανίλια. Είναι ένα βελούδινο, κρεμώδες άλειμμα για το ψωμί που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Υλικά (για περίπου 1 κιλό)

  • 1 κλωναράκι βανίλια
  • 1 κιλό φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιρόπι γλυκόζης
  • 1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ

Διαδικασία

Με ένα μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος το κλωναράκι βανίλιας, το ανοίγουμε και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να πάρουμε τα σποράκια του.

Τα ρίχνουμε, μαζί με το άδειο κλωναράκι, σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, για να μην «πιάσει» το γάλα στον πάτο.

Μόλις το μείγμα πήξει και γίνει κάπως κολλώδες, αποσύρουμε. Το χρώμα του θα είναι σαν της ανοιχτής καραμέλας ή της καραμέλας γάλακτος.

Προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Στο τεύχος συγκεντρώνονται οι καλύτερες συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου με όλα σχεδόν τα χειμωνιάτικα φρούτα. Περγαμόντο, νεράντζι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κυδώνι, αλλά και άνθη λεμονιάς, απίστευτο γλυκό αμύγδαλο, βανίλια υποβρύχιο, ξερά φρούτα, ακόμα και λαχανικά βράζουν σε σιρόπι και μετατρέπονται σε απίστευτες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και κομπόστες. Μαζί με τις πιο κλασικές και παραδοσιακές συνταγές, δεν λείπουν και οι πιο δημιουργικές και πρωτότυπες, με συνδυασμούς υλικών που δεν φαντάζεστε ότι «λειτουργούν», όπως καρότο με σέλινο, μια μαρμελάδα που ταιριάζει υπέροχα με τυρί.

Ωραία και χρήσιμη ιδέα είναι και το κεφάλαιο με τα μαρμελαδογλυκά, που περιλαμβάνεται στο τεύχος, και στο οποίο θα βρούμε απίστευτες συνταγές για να αξιοποιήσουμε τις μαρμελάδες και τις κομπόστες που θα φτιάξουμε, αλλά και όσες έχουμε ήδη στο ψυγείο μας. Τσίζκεϊκ με μαρμελάδα, σιροπιαστό γλυκό σερβιρισμένο με γλυκό πορτοκάλι, μπισκότα με τη ζύμη της πάστα φλόρα…

Μην το χάσετε! Κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή