Κορωνοϊός: 242 νεκροί σε μια ημέρα στη Χουμπέι – Αντικαθιστούν κομματικά στελέχη λόγω λαθών και παραλείψεων

Κορωνοϊός: 242 νεκροί σε μια ημέρα στη Χουμπέι – Αντικαθιστούν κομματικά στελέχη λόγω λαθών και παραλείψεων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός COVID-19 αυξήθηκε κατά 242 στους 1.310 χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας.

Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιτροπή διευκρίνισε ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα Πέμπτη.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59.805 και οι θάνατοι τους 1.367.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον δικό της νεότερο, εθνικό απολογισμό αργότερα σήμερα.

15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μετά την αλλαγή του τρόπου εξέτασης

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Τα κορυφαία κομματικά στελέχη στη Χουμπέι και στη Γουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους

Οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Γουχάν, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Γουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε.

«Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «η επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα».

Κινέζοι αξιωματούχοι σπανίως ομολογούν δημόσια λάθη και παραλείψεις δημόσια, πολύ λιγότερο σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά δίκτυα και μάλιστα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.

Κεφάλια άρχισαν να πέφτουν ήδη στην αρχή της εβδομάδας στη Χουμπέι, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις πολλών Κινέζων για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση. Τα δύο πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της επαρχιακής επιτροπής Υγείας αντικαταστάθηκαν.

Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ για πρώτη φορά

Μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βιετνάμ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διατάχθηκε να «τεθεί σε καραντίνα» η κοινότητα Σον Λόι για διάστημα 20 ημερών, ανέφερε το υπουργείο, καθώς στη μικρή πόλη επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του COVID-19.

Σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα.

44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Diamond Princess

Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κορωνοϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.

Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, XINHUA, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή