ΗΠΑ: Παραίτηση τεσσάρων εισαγγελέων στη δίκη του Ρότζερ Στόουν

ΗΠΑ: Παραίτηση τεσσάρων εισαγγελέων στη δίκη του Ρότζερ Στόουν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χθες οι τέσσερις δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη του καταδικασθέντος συμβούλου του προέδρου Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να μειώσει δραστικά την προτεινόμενη ποινή του κατηγορουμένου.

Οι παραιτήσεις δημιούργησαν ερωτήματα για το εάν ο Τραμπ, οποίος είχε χαρακτηρίσει την αρχική καταδίκη του Στόουν «πολύ φρικτή και άδικη», άσκησε πιέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπέρ του παλαιού του συμβούλου. Το υπουργείο, όμως, επέμεινε ότι η απόφαση για αναστολή των προτάσεων ποινής δεν ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με τον Αμερικανό πρόεδρο. Δύο από τους παραιτηθέντες δικηγόρους ανήκαν στην ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, η οποία είχε εξασφαλίσει το περασμένο φθινόπωρο την καταδίκη του Στόουν. Η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης μεταξύ επτά και εννέα ετών για τις κατηγορίες της ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, της προσπάθειας επιρροής μαρτύρων και της παρακώλυσης του έργου της Δικαιοσύνης. Η έρευνα αφορά το εάν ο Στόουν ήλθε σε επαφή με Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε στην επίθεση το βράδυ της Τρίτης, καταδικάζοντας με έντονο ύφος την αρχική πρόταση της πολιτικής αγωγής και αμφισβητώντας την αμεροληψία του προέδρου της έδρας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Τραμπ έγραψε συγχαρητήριο μήνυμα στο Twitter για την ανάμειξη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ στην υπόθεση. «Μπράβο στον Μπαρ για την εμπλοκή του στην υπόθεση, η οποία είχε ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο και ίσως να μην έπρεπε να έχει κατατεθεί ποτέ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιδιώξει να αλλάξει την πρόταση ποινής, παρότι εσωτερικό μνημόνιο του υπουργείου χαρακτήριζε την ποινή «υπερβολικά αυστηρή». Η ομοσπονδιακή εφέτης Εϊμι Μπέρμαν, που προεδρεύει της δίκης, έχει επανειλημμένως καταδικάσει τη στάση του Στόουν εκτός δικαστηρίου και τις αδιάκοπες δηλώσεις του στον Τύπο για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή