Επιτόπιες δράσεις για τη φροντίδα αστέγων της Αθήνας

Επιτόπιες δράσεις για τη φροντίδα αστέγων της Αθήνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 550 άτομα είναι οι άστεγοι στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο, 200-250 ακόμα άτομα φιλοξενούνται σε δομές του δήμου, καθώς δεν έχουν δυνατότητα να βρουν δική τους στέγη. Αν και ο δήμος διαθέτει θέσεις για να φιλοξενήσει άστεγους, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδική διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό, το κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του άστεγου πληθυσμού της πόλης αποφάσισε από τις αρχές Φεβρουαρίου οι άνθρωποι της κοινωνικής υπηρεσίας του κέντρου, οι street workers, να πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις στα σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι, καθημερινά, από το πρωί έως τις 22.00. Πρόκειται για «συνεργείο» ανθρώπων που έχουν την ικανότητα και τις γνώσεις να προσεγγίσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Για να υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός προηγήθηκαν δύο σημαντικά βήματα: α) ενίσχυση του στόλου των αυτοκινήτων του ΚΥΑΔΑ, και β) ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους αλλά και στελέχωση του Οργανισμού με ψυχίατρο. «Πρόνοια και φροντίδα σημαίνει ο δήμος να βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που τον έχουν ανάγκη, όποια στιγμή, σε κάθε σημείο της πόλης», σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

«Το πρωί πηγαίνουμε κυρίως στα σημεία όπου μας υποδεικνύουν οι πολίτες (μέσω της εφαρμογής novoville, του τετραψήφιου 1595 αλλά και  των τηλεφωνικών αριθμών 210-52.46.515 έως 16), ενώ το απόγευμα έως το βράδυ επισκεπτόμαστε τις γειτονιές ανάλογα με τις ανάγκες. Ετσι έχουμε καθημερινά μια επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των σημείων που βρίσκονται οι άστεγοι συμπολίτες μας», τονίζει στην «Κ» ο κ. πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γρ. Λέων. Οι street workers προσεγγίζουν τους άστεγους και τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες στέγασης και σίτισης και για άλλες παροχές. Σε δεύτερο χρόνο γίνεται προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε μόνιμη δομή φιλοξενίας – ξενώνα του δήμου και μέσω της στήριξης για εύρεση εργασίας να επανενταχθούν. Στους ξενώνες δεν μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα με εξάρτηση από ουσίες. Ο σχεδιασμός αλλάζει σε περιόδους ψύχους, καθώς το ΚΥΑΔΑ τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή