Η κλιματική αλλαγή μειώνει το ΑΕΠ διεθνώς κατά 438 δισ.

Η κλιματική αλλαγή μειώνει το ΑΕΠ διεθνώς κατά 438 δισ.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 438 δισ. ευρώ  θα χάνει κάθε χρόνο η παγκόσμια οικονομία σε όρους ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για την προστασία της φύσης και συνεχιστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος έτσι όπως διαγράφεται σήμερα.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη, μία ακόμη από τις πολλές που μεταφράζουν σε οικονομικούς όρους τη μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή για την ανθρωπότητα και επιχειρούν να την ποσοτικοποιήσουν, ανήκει αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Το WWF τονίζει, μάλιστα, πως πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση και όχι για το χειρότερο σενάριο, καθώς δεν μπόρεσε να μελετήσει παρά μόνον τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος σε έξι οικοσυστήματα.

Σε σχετική μελέτη του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το WWF προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει άμεση δράση, θα ακολουθήσει διάβρωση και εξαφάνιση παράκτιων περιοχών, απώλεια ορισμένων ειδών του ζωικού και του φυτικού βασιλείου, καταστροφή δασών και εξαφάνιση αλιευμάτων. Μόνο από αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις το σύνολο των απωλειών θα έχει δυσβάσταχτο κόστος για την παγκόσμια οικονομία, γύρω στα 9,5 τρισ. ευρώ σε χρονοδιάγραμμα 30 ετών.

Οπως επισημαίνει το WWF, το ποσό αυτό υπολογίζεται πως θα αντιστοιχεί περίπου στο 0,67% του παγκόσμιου εισοδήματος το 2050, αλλά προκύπτει από συντηρητικές εκτιμήσεις. Διευκρινίζει πως το κόστος ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και της επιφάνειας της θάλασσας σε όλον τον κόσμο.

Βάσει, άλλωστε, μιας καινοτόμου μεθοδολογίας που ανέπτυξε το WWF σε συνεργασία με σειρά φορέων όπως οι Global Trade Analysis Project και Natural Capital Project, προκύπτει πως η σταδιακή καταστροφή των φυσικών βιοτόπων, συμπεριλαμβανομένων των δασών, των υδροβιότοπων και των κοραλλιογενών υφάλων, θα υπονομεύσει τη δημιουργία οικοσυστημάτων αναγκαίων για την επιβίωση των ειδών.

Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των αλιευμάτων, της ξυλείας, αλλά και των ειδών που μεταφέρουν τη γύρη και διευκολύνουν τη γονιμοποίηση φυτών και λουλουδιών. Ειδικότερα, αν αυξηθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, αν επεκταθεί περαιτέρω η εκμετάλλευση της γης για αγροτική παραγωγή και προπαντός αν αναπτυχθούν περαιτέρω αστικά κέντρα σε εκτάσεις που έως τώρα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, θα είναι δυσθεώρητο το κόστος για την προστασία των παράκτιων περιοχών, για τη διασφάλιση της ύδρευσης και την αποθήκευση του άνθρακα.

Το αποτέλεσμα θα είναι να εκτιναχθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως. Το WWF εκτιμά πως θα αυξηθούν κατά 8% οι τιμές της ξυλείας, κατά 6% του μπαμπακιού, κατά 4% των φυτικών ελαίων και των σπόρων τους και κατά 3% των φρούτων και των λαχανικών.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian η Κάρεν Ελις, υπεύθυνη βιώσιμης οικονομίας στο WWF, τόνισε πως τα πορίσματα της σχετικής μελέτης βασίζονται σε έρευνα επί έξι οικοσυστημάτων μόνο και αυτό σημαίνει πως μάλλον υποτιμούν το οικονομικό κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος. Παραδέχθηκε, όμως, παράλληλα πως οι συντάκτες της έκθεσης δεν μπόρεσαν να προβούν σε κάποια εκτίμηση του κόστους που μπορεί να προϋποθέτει μια άμεση δράση για την επανόρθωση των οικοσυστημάτων.

Οπως τόνισε, ένας τέτοιος υπολογισμός έχει πολλές μεταβλητές, αλλά ίσως να είναι εφικτός από άλλες μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον.

Η άνοδος της θερμοκρασίας

Η μελέτη του WWF δεν συμπεριλαμβάνει μια εκτίμηση για το κόστος που μπορεί να έχει μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Εχει προηγηθεί όμως το 2006 μια προσπάθεια του Βρετανού οικονομολόγου Λορντ Στερν, που κατέληξε στην εκτίμηση ότι μια συντονισμένη μείωση των εκπομπών καυσαερίων με σκοπό να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα έχει κόστος για την παγκόσμια οικονομία παρά μόνον ένα ποσοστό της τάξεως του 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως. Αν όμως δεν υπάρξει καμία προσπάθεια να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί και το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 5% ετησίως. Αν, εξάλλου, μεσολαβήσουν πιο δραματικές εξελίξεις, το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση Στερν, μια στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε καθαρή ενέργεια θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 2,5 τρισ. δολάρια ετησίως. Στην περίπτωση αυτή οι αγορές τεχνολογιών που σκοπεύουν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων θα έχουν φτάσει τουλάχιστον στα 500 δισ. δολάρια έως το 2050.

Σημειωτέον ότι με τη μελέτη του αυτή ο εν λόγω οικονομολόγος προειδοποιούσε προ 14 ετών πως η ανθρώπινη δραστηριότητα στα 10 με 20 χρόνια που θα ακολουθούσαν επρόκειτο να επηρεάσει σημαντικά το κλίμα κατά το πρώτο ήμισυ του εικοστού πρώτου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή