Μέχρι το 2027 οι τιμές ακινήτων θα αυξάνονται, προβλέπει η Πειραιώς

Μέχρι το 2027 οι τιμές ακινήτων θα αυξάνονται, προβλέπει η Πειραιώς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα περίοδο ανόδου των τιμών των ακινήτων, κατοικιών αλλά και επαγγελματικών κτιρίων (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.), έχει εισέλθει πλέον η αγορά ακινήτων. Ειδικά, ο τομέας των κατοικιών προβλέπεται να καταγράψει αυξήσεις της τάξεως του 7%-8% κατά μέσον όρο, τόσο φέτος όσο και το 2021, προτού ο ρυθμός ανόδου επιβραδυνθεί σταδιακά. Πρόκειται για έναν νέο ανοδικό κύκλο, ο οποίος θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ετών, με αφετηρία το 2017, όταν ξεκίνησε η ανοδική πορεία του κλάδου. Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική οικονομική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Real Estate Conference, που διοργάνωσε ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Πειραιώς, Ηλία Λεκκό, «από το 2018 και μετά ανοίγει ένας νέος κύκλος εξελίξεων στην αγορά ακινήτων, ο οποίος φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2027. Ξεκινώντας από μία θέση κατά 7%-10% υποτιμημένη έναντι της δίκαιης τιμής, αναμένουμε οι τιμές ακινήτων να αυξηθούν κατά 7%-8% το 2020-2021 και στη συνέχεια να συγκλίνουν σε ρυθμούς περί το 3% στο τέλος της περιόδου». Αντίστοιχα, τα επαγγελματικά ακίνητα (με έμφαση στους χώρους γραφείων) βρίσκονται σήμερα υποτιμημένα κατά περίπου 4%. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ετήσιος ρυθμός αύξησης 4%-5% το 2020-2021, ο οποίος στη συνέχεια θα ομαλοποιηθεί κοντά στο επίπεδο του 3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και η προσέγγιση των αναλυτών της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο που προηγήθηκε, τόσο στο σκέλος της ανόδου κατά τα χρόνια πριν από την κρίση, όσο και για το διάστημα της οικονομικής κρίσης.

Επιγραμματικά, αναλύοντας τις εξελίξεις την τελευταία 20ετία, διαπιστώνεται ότι μετά σχεδόν μια δεκαετία (1999-2008), όπου η αγορά λειτουργούσε υπό όρους που υπαγόρευαν οι πωλητές, στη συνέχεια εισήλθε σε βαθιά κρίση το 2009-2014 για να μεταβεί έκτοτε σε μια περίοδο ανάκαμψης συναλλαγών, όπου όμως το «επάνω χέρι» στις αγοραπωλησίες βρισκόταν με το μέρος των αγοραστών.

Οσον αφορά τις κατοικίες, εκτιμάται ότι από το 2000 έως το 2010 οι τιμές τους ήταν ικανοποιητικές μόνο για τα νοικοκυριά που ανήκουν στο 10%-20% των υψηλότερων εισοδημάτων και αντίστροφα, υπερτιμημένες κατά 12%-35% για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

Στον αντίποδα, οι τιμές των κατοικιών εμφανίζονται υποτιμημένες κατά 14% το 2018 και κατά 10% το 2019, με βάση το μέσο διαθέσιμο εισόδημα. Για τα νοικοκυριά με εισόδημα στο υψηλότερο 30% της εισοδηματικής κατανομής η υποτίμηση ήταν ακόμη πιο έντονη, στο 34% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή