Αποζημίωση 292 εκατ. ευρώ ζητεί η Nissan από Γκοσν

Αποζημίωση 292 εκατ. ευρώ ζητεί η Nissan από Γκοσν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου στα 84 εκατ. ευρώ ανέρχεται, κατά τις εκτιμήσεις της Nissan, η ζημία από τη χρόνια παραβατική και δόλια συμπεριφορά του πρώην προέδρου της, Κάρλος Γκοσν. Το ποσό αυτό, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί στη συνέχεια φτάνοντας έως και τα 292 εκατ. ευρώ, ζητεί ως αποζημίωση η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μέσω αγωγής που άσκησε χθες στην Ιαπωνία. Αυτή τη φορά η Nissan απαιτεί αποζημίωση για τη χρήση εταιρικού ακινήτου και τζετ, καθώς και για τη μεταφορά χρημάτων στην αδερφή του και στον δικηγόρο του στον Λίβανο.

Ο Κάρλος Γκοσν, ο οποίος τελούσε επί περίπου είκοσι χρόνια πρόεδρος της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας Renault-Nissan, βρισκόταν μέχρι τον Δεκέμβριο σε κατ’ οίκον περιορισμό σε πολυτελή κατοικία του στο Τόκιο, μέχρις ότου οι Αρχές αποφασίσουν για τις υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών. Η κατάσταση όμως ανατράπηκε με τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό, όταν ο Γκοσν απέδρασε στον Λίβανο.

Ο Γκοσν αντιμετώπιζε ήδη πολλές κατηγορίες, ωστόσο φαίνεται πως η ένταση κλιμακώθηκε μετά την απόδρασή του. Ενδεικτικά, ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιο-σύνης Μασάκο Μόρι σχολίασε πρόσφατα ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να τον κυνηγά δικαστικώς. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες έκδοσης του Γκοσν από τον Λίβανο.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει την καταβολή αποζημίωσης, η περιουσία του Γκοσν θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Ηδη η περιουσία του ανέρχεται στα 70 εκατ. δολάρια, ενώ ένα χρόνο πριν υπολογιζόταν στα 120 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του δείκτη Bloomberg Billionaire.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, σε διαφορετική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία, οι δικηγόροι της Nissan ισχυρίστηκαν ότι ο Γκοσν εκμεταλλεύθηκε ολλανδική κοινοπραξία της Nissan-Mitsubishi, προκειμένου να πάρει 7,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας έλαβε 498.000 ευρώ για την αποπληρωμή των φόρων, που χρωστούσε στη Γαλλία. Επιπλέον, τον κατηγορούν ότι έλαβε μέσω της ολλανδικής κοινοπραξίας μπόνους ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε προηγουμένως αποποιηθεί από τη Nissan. Εκτός αυτού, οι δικηγόροι της Nissan υποστήριξαν ότι ο Γκοσν αύξησε αυτοβούλως τους μισθούς του τον Ιούλιο του 2018, ώστε να προλάβει την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών στην Ολλανδία, που θα επιβάλλονταν από την αρχή του 2019. Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος μισθός του από την ολλανδική κοινοπραξία Nissan-Mitsubishi αυξήθηκε από 309.000 ευρώ στα 464.000 ευρώ.

Ο Γκοσν αντιμετωπίζει ήδη τέσσερις κατηγορίες στην Ιαπωνία για ψευδή αναφορά του μισθού του και για τη διοχέτευση χρημάτων της Nissan σε εταιρείες φιλικών και συγγενικών προσώπων. Επιπλέον, η Nissan άσκησε πέρυσι αγωγή σε δικαστήριο των Παρθένων Νήσων σχετικά με τη χρήση χρημάτων της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την αγορά ενός ιδιωτικού γιοτ.

Η Nissan ενδέχεται επίσης να διεκδικήσει αποζημίωση λόγω δυσφήμισης. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Γκοσν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν «αδίστακτα και εκδικητικά» στελέχη στη Nissan, που έχουν κατασκευάσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία προκειμένου να τον καταστρέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή