Εκτός Βρετανίας η γερμανική ηλεκτρονική τράπεζα Ν26

Εκτός Βρετανίας η γερμανική ηλεκτρονική τράπεζα Ν26

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Βrexit) έχει ποικίλες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικότερα στον χρηματοπιστωτικό, μιας και το Λονδίνο επέχει τη θέση του διεθνούς τραπεζικού και χρηματιστηριακού κόμβου. Με αυτά κατά νουν, ο γερμανικός ψηφιακός όμιλος Ν26, που έχει στην πελατεία του και δισεκατομμυριούχους, έλαβε σοβαρή απόφαση την οποία απέδωσε στο Brexit. Και αυτή δεν είναι άλλη από το να αποχωρήσει ολοσχερώς από τη χώρα και να κλείσει περισσότερους από 200.000 καταθετικούς λογαριασμούς, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian. Η Ν26, λοιπόν, ενημέρωσε για τις προοπτικές αυτές τους πελάτες της και τους έδωσε λιγότερο από δύο μήνες να μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα τις αποταμιεύσεις τους. Επιπλέον, τους ειδοποίησε πως έως τις 15 Απριλίου θα έχει κλείσει όλους τους λογαριασμούς της στη Βρετανία, ενώ ήδη έπαυσε να ανοίγει νέους για τους κατοίκους της χώρας.

Νέα στην αγορά

Βέβαια, υπάρχει και ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική τράπεζα, το ότι εμφανίστηκε στη Βρετανία μόλις πριν από 18 μήνες. Η έδρα της βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ η φυσική της παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ξεπερνά τους 12 υπαλλήλους. Ολες οι υπόλοιπες συναλλαγές και εργασίες διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως από τη Γερμανία. Η Ν26 είχε προσελκύσει ανάμεσα στους πελάτες της τους δισεκατομμυριούχους Πίτερ Θίελ (ΗΠΑ) και Λι Κασίνγκ (Χονγκ Κονγκ), αλλά και τον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, Τencent. Αναφερόμενη στην απόφασή της να φύγει από τη Βρετανία, δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο στη συμφωνία της αποχώρησης από την Ε.Ε. σημαίνει πως συντόμως δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε στη Βρετανία, έχοντας στα χέρια μας άδεια λειτουργίας σε χώρα της Ε.Ε.». Εν τω μεταξύ, μόλις πέρυσι τον Οκτώβριο η Ν26 δημοσίευε στο ιστολόγιό της ανακοινώσεις, όπου διαβεβαίωνε τους πελάτες της ότι δεν θα επηρεάσει το Brexit τη λειτουργία της. Εκτοτε, τα εν λόγω κείμενα αφαιρέθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ν26 αυτήν τη στιγμή διατηρεί μια βάση 5 εκατομμυρίων πελατών στην Ε.Ε., ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούσε, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που της επέτρεπε με γερμανική άδεια να διεκπεραιώνει τραπεζικές υπηρεσίες. Αρχικά σχεδίαζε να εκμεταλλευθεί το προσωρινό καθεστώς, που της έδινε η εποπτική αρχή της Βρετανίας, και να εξακολουθήσει να λειτουργεί και μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Οι κανόνες αυτοί επιτρέπουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να εξακολουθήσουν να λειτουργούν στο έδαφος της Βρετανίας ακόμη και μετά τη μεταβατική περίοδο, η οποία επισήμως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Από τότε και μετά θα έχουν προθεσμία έως και τριών ετών μάξιμουμ να υποβάλουν αίτηση για να τους παρασχεθεί κανονική άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Guardian, η Ν26 προφανώς άλλαξε γνώμη διότι θεώρησε πως το κόστος παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τα πλεονεκτήματα.

Κατά τις εκτιμήσεις του αναλυτή του χρηματοπιστωτικού κλάδου, Τζον Κρόνιν, ο οποίος εργάζεται στον χρηματιστηριακό οίκο Goodbody, «η βρετανική αγορά είναι μια αρκετά ανταγωνιστική αγορά και μέχρι τώρα η τράπεζα Ν26 είχε σημειώσει κάποια πρόοδο στο πεδίο των καταθέσεων. Εντούτοις, η πρόκληση βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ισολογισμού της και στο πώς κεφαλαιοποιεί τις καταθέσεις της». Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Ν26 Βρετανίας, Γουίλ Σόρμπι, διαβεβαίωσε όλους τους πελάτες της ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων τους να είναι όσο ομαλότερη γίνεται.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή