Την αγαμία των κληρικών διατηρεί ο Πάπας

Την αγαμία των κληρικών διατηρεί ο Πάπας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Την πρόταση για χειροτονία ορισμένων έγγαμων ανδρών στην περιοχή του Αμαζονίου, που αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη Ρωμαιοκαθολικών ιερέων, απέρριψε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος. Η πρόταση, την οποία είχαν καταθέσει πέρυσι Λατινοαμερικανοί επίσκοποι, είχε προκαλέσει την ανησυχία συντηρητικών καθολικών κύκλων, οι οποίοι φοβούνταν ότι θα οδηγούσε στην ανατροπή της υποχρέωσης αγαμίας των κληρικών και σε περαιτέρω διχασμό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του 1,3 δισεκατομμυρίου πιστών της σε όλο τον κόσμο.

Ο Φραγκίσκος έδωσε την αρνητική του απάντηση σε «αποστολική σύσταση», τρεις μήνες μετά την έγκριση για συζήτηση της πρότασης με 128 ψήφους υπέρ και 41 κατά, σε σύνοδο Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων. Οι αποστολικές συστάσεις αξιοποιούνται από τον Ποντίφικα για την ενημέρωση του κλήρου και του ποιμνίου, χωρίς να καθορίζουν το ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Το έγγραφο των 32 σελίδων δεν αναφέρει καν την πρόταση για χειροτονία εγγάμων ώστε να γίνουν κληρικοί, η οποία αφορούσε άνδρες σε απομακρυσμένες κοινότητες της ζούγκλας του Αμαζονίου, οι οποίοι διαθέτουν ήδη οικογένειες.

Συντηρητικοί κύκλοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν εκφράσει φόβους ότι ακόμη και αυτή η υπό όρους αλλαγή του δόγματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειροτονία εγγάμων και χαρακτήρισαν «αιρετικό» το έγγραφο εργασίας που παρουσιάστηκε στη σύνοδο επισκόπων. Βιβλίο που συνέγραψαν από κοινού ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος και ο καρδινάλιος Ρομπέρ Σαρά υπερασπιζόταν τον κανόνα για επιβεβλημένη αγαμία του Ρωμαιοκαθολικού κλήρου.

Στην αποστολική του σύσταση, ο 82χρονος Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει ότι πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι για να πεισθούν νέοι ιερείς να μεταβούν στον Αμαζόνιο για να αναλάβουν ιερατικές υποχρεώσεις, επιτρέποντας την επέκταση του ρόλου λαϊκών και διάκονων στο εκκλησιαστικό έργο. Οι διάκονοι έχουν χειροτονηθεί, μπορούν να ιερουργούν σε βαπτίσεις, αλλά αποκλείονται από την τέλεση της θείας λειτουργίας.

«Η επείγουσα ανάγκη για κληρικούς στον Αμαζόνιο με κάνει να απευθύνω έκκληση σε όλους τους επισκόπους και ειδικά σε αυτούς στη Λατινική Αμερική, να είναι πιο γενναιόδωροι στην ενθάρρυνση όσων επιδεικνύουν ιεραποστολική έφεση ώστε να επιλέγουν την περιοχή του Αμαζονίου», γράφει ο Φραγκίσκος στη σύστασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή